BiH

Postignut dogovor o preostalih sedam pitanja iz Upitnika

Postignut dogovor o preostalih sedam pitanja iz Upitnika
Foto: Nedžad Uglješa | Postignut dogovor o preostalih sedam pitanja iz Upitnika

ISTOČNO SARAJEVO - U Istočnom Sarajevu je završen sastanak predsjednika Vlade RS Željke Cvijanović, premijera FBiH Fadila Novalića i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića o utvrđivanju prijedloga teksta odgovora na preostalih sedam pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Na sastanku je dogovoreno sve oko preostalih sedam pitanja iz Upitnika, a do petka bi trebalo da sve bude usaglašenio i da se krene sa štampanjem odgovora na 3.242 pitanja.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Istočnom Sarajevu da je postignut dogovor o svim pitanjima iz Upitnika Evropske komisije.

Prema njenim riječima, ovo su danas bile konsultacije kako bi se omogućilo da se u narednih nekoliko dana ima konačno verifikovana verzija na Kolegijumu.

Ona je istakla da se za određena pitanja u kojima još nedostaje usaglašavanje službe do petka, 19. januara, na osnovu današnjih sugestija i komentara, napravi prečišćeni tekst koji će biti predmet izjašnjavanja.

Cvijanovićeva je navela da postoji nekoliko pitanja uz koja će Evropskoj komisiji biti dostavljeni originali komentari institucija s obzirom da postoje određena različita poimanja ili stavovi.

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić rekao je da su se na današnjem sastanku u Istočnom Sarajevu uspjeli dogovoriti odgovori na sva preostala pitanja u vezi sa Upitnikom Evropske komisije.

On je izrazio zadovoljstvo rezultatima današnjeg sastanka i naveo da su sva tijela unutar Mehanizma koordinacije dobila jasno definisane rokove da do kraja sedmice ti odgovori budu pušteni u proceduru verifikacije.  

"Nalazimo se u završnoj fazi jednog vrlo kompleksnog koraka kako što je priprema odgovora na 3.242 fpitanja koja će na kraju imati više od 25 hiljada stranica na sva tri jezika i engleskom", istakao je Zvizdić.

"Ovim je pokazano da mehanizam koordinacije u potpunosti funkcioniše. Riječ je osloženom mehanizmu koji će ostati ključni instrument za kretanje BiH na putu ka evropskim integracijama", zaključio je Zvizdić.

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da usaglašavanje odgovora iz Upitnika svijetla tačka, signal koji BiH šalje EU.

Na sastanku, su prisustvoavali ministri finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, FBiH Jelka Milićević i finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije