BiH

Potpisan Kodeks ponašanja političkih stranaka u izbornoj kampanji

SARAJEVO - Predstavnici 35 političkih stranaka iz cijele BiH potpisali su danas u Sarajevu "Kodeks ponašanja političkih stranaka u izbornoj kampanji", prvi put otkako se provode izbori u našoj zemlji.

Potpis nije stavio SNSD, mada je predstavnik ove stranke učestvovao u izradi dokumenta.

Stranke su svojim potpisom obećale fer i korektnu izbornu kampanju za lokalne izbore 2012. godine. Obećali su da neće pozivati na govor mržnje, na nasilje i svaki drugi oblik širenja nacionalne, vjerske ili rasne mržnje, kao i da neće podsticati neravnopravnost polova, širenje bilo kakvih nenamjernih ili neosnovanih optužbi, neistina i insinuacija o bilo kojem kandidatu.

Obećale su da neće koristiti javna sredstva i dobra u svrhu izborne kampanje; da neće vršiti negativan politički uticaj na organe za provođenje izbora radi favorizovanja vlastitih političkih ciljeva; da neće uticati na opredjeljenje birača, potkupljivanjem novcem ili poklonima, da neće ucjenjivati ili zastrašivati birače u vlastitu korist na bilo koji način, a posebno prijetnjom otpuštanjem ili premještanjem s radnog mjesta; da neće sprečavati novinare u obavljanju njihovog posla i da će preduzeti sve pihvatljive mjere za iskorjenjivanje svih formi izborne prevare prije, tokom i nakon dana izbora.

Inicijator i organizator današnjeg potpisivanja "Kodeksa" je Demokratska inicijativa za Evropu uz podršku Nacionalnog demokratskog instituta.

"Danas je otvorena nova stranica u političkom životu BiH", rekao je Martin Raguž iz HDZ 1990, jedne od stranaka čiji predstavnici čine Demokratsku inicijativu za Evropu.

Osim Raguža, u ovoj inicijativi su Azra Hadžiahmetović (SBiH), Nermina Kapetanović (SDA), Nermina Zaimović-Uzunović (SDPBiH), Branislav Borenović (PDP), Lazar Prodanović (SNSD) i Marinko Čavara (HDZBiH).

Potpisivanju ovog kodeksa prisustvovali su i predstavnici međunarodne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije