BiH

Potpisan sporazum o kolokaciji DKP-ova sa Crnom Gorom: Zajednička predstavništva put do uštede

Potpisan sporazum o kolokaciji DKP-ova sa Crnom Gorom: Zajednička predstavništva put do uštede
Foto: Ilustracija | Potpisan sporazum o kolokaciji DKP-ova sa Crnom Gorom: Zajednička predstavništva put do uštede

SARAJEVO, BANJALUKA - Ministri vanjskih poslova BiH i Crne Gore, Igor Crnadak i Srđan Darmanović, potpisali su sporazum o kolokaciji diplomatsko-konzularnih predstavništava kojim se otvara mogućnost spajanja pojedinih DKP-ova.

Ta praksa zajedničkih DKP-ova u svijetu postoji već godinama, a s obzirom na zajednički spoljnopolitički cilj zemalja zapadnog Balkana, odnosno BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije, više je nego poželjno, prije svega zbog smanjenja operativnih troškova, dijeliti zajedničke prostore.

Crnadak i Darmanović su ocijenili da je ovaj sporazum dokaz povjerenja i međusobnog uvažavanja.

"Čim si spreman da s nekim dijeliš kuću, to je siguran pokazatelj da u njega imaš povjerenje", rekao je Crnadak nakon ceremonije potpisivanja.

On je dodao da će na ekspertskom nivou timovi sa obje strane vrlo brzo da nastave da rade i dođu do prijedloga gdje će se sporazum primijeniti.

Darmanović je istakao da je Crna Gora pouzdan partner BiH, te da napreduju odnosi ove dvije zemlje, a sporazum je samo dokaz prijateljstva.

BiH je, primjera radi, malo zastupljena u zemljama Latinske Amerike i Subsaharske Afrike, a sa druge strane u zamjenu bi mogla pojedinim zemljama da ponudi svoje prostore u zemljama Bliskog istoka, gdje je poprilično dobro zastupljena.

Trenutno osim Crne Gore, BiH sporazum o kolokaciji DKP-ova ima potpisan i s Makedonijom, dok sa Srbijom još nisu ni otvoreni konkretni razgovori zbog dešavanja devedesetih godina. Makedonija je već izrazila želju da sa BiH dijeli prostor u Londonu i Madridu i pitanje je samo vremena kada će se to realizovati, a kako nezvanično saznajemo, uskoro bi trebalo da se formiraju i radne grupe između BiH, Srbije i Makedonije koje bi trebalo da ispitaju, "skeniraju" i predlože vladama svojih zemalja gdje bi bilo racionalno i dobro "spojiti" DKP-ove.

"Kolokacija je prihvatljiva i dobra tamo gdje postoji ta mogućnost. Sa finansijske strane prije svega, ali mislim da region, s obzirom na neriješene odnose iz prošlosti, još nije sazrio za to. Gdje postoje uslovi, to je vrlo praktično jer smanjuje brojne troškove i veoma je korisno, naročito kod poslova konzularne prirode", rekla je Tanja Topić, politički analitičar.

Ranije je bilo ideja da se ovoj saradnji pridruži i Hrvatska s obzirom na to da jezik u saradnji ne bi bio prepreka, međutim zbog članstva u EU to već sada i nije realno, a posebno zato što svoje mjesto u takvoj saradnji Hrvatska vidi sa Slovenijom i Austrijom. 

Druženje ambasadora u Njemačkoj

Željko Janjetović, ambasador BiH u Njemačkoj organizovao je večeru u čast Ranka Vilovića i Marte Kos Marko, ambasadora Republike Hrvatske i Slovenije, koji završavaju svoje diplomatske mandate u ovoj zemlji.

Večeri su prisustvovali i Dušan Crnogorčević i Ranko Vujačić, ambasadori Srbije i Crne Gore u Njemačkoj, što, kako je saopšteno, samo pokazuje na kojem nivou je saradnja među diplomatama zemalja bivše Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije