BiH

Potpisan ugovor za pomoć 70 medija u RS

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske juče je potpisala ugovor s predstavnicima 70 medijskih kuća o dodjeli finansijske pomoći medijima u RS u iznosu od pet miliona KM.

U ime Vlade RS, ugovor s predstavnicima medijskih kuća potpisao je Aleksandar Džombić, ministar finansija RS, a potpisivanju su prisustvovali i Milorad Dodik, premijer RS, i Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS.

Dodik je istakao da, ako se nastavi negativan trend izazvan svjetskom ekonomskom krizom, Vlada RS i u narednoj godini planira takvu intervenciju u istom ili većem novčanom iznosu.

"Ugovor je potpisan kako bi se realizovao projekat kojim smo htjeli da pomognemo medijskim kućama da saniraju ili ublaže negativne efekte svjetske ekonomske krize", istakao je Dodik.

Govoreći o kriterijumima koji su uzeti u obzir prilikom određivanja iznosa novčane pomoći, Dodik je istakao da su najvažniji bili broj zaposlenih, rasprostranjenost, tiraž ili obim programa, te ukupne finansijske aktivnosti, koje su se ostvarivale u prošlosti.

Dragan Davidović, direktor Radio-televizije RS, kojoj je dodijeljen najveći iznos, odnosno 600.000 KM, istakao je da je to veoma dobar potez Vlade RS, koji je dao mogućnost medijima da opstanu u ovoj krizi.

"Svi smo saglasni da se ovim činom Vlada ne miješa u uređivačku politiku medija, bilo komercijalnih, bilo javnih servisa", rekao je Davidović i dodao da će medijske kuće novac iskoristiti za tehničko opremanje i očuvanje radnih mjesta.

Odluku o dodjeli novčane pomoći medijima Vlada RS je donijela 16. septembra. Televizijskim stanicama u RS dodijeljeno je 2.245.000 KM, a 43 radio-stanice dobile su 983.502 KM.

Pisanim medijima dodijeljene su 1.771.494 KM, a najznačajnije iznose dobili su "Glas Srpske" i "Nezavisne novine" po 300.000 KM.

Dodijeljena sredstva medijskim kućama biće uplaćena u dvije rate i to prva tokom naredne sedmice, a druga do 15. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije