BiH

Potpisana izjava o odbrani Dejtonskog sporazuma

Potpisana izjava o odbrani Dejtonskog sporazuma
Foto: Dražan Pozderović | Potpisana izjava o nepristajanju na kršenje Dejtonskog sporazuma

BANJALUKA - Predsjedavajući i predsjednici institucija zakonodavne vlasti u BiH iz RS potpisali su u Banjaluci izjavu o nepristajanju na kršenje Dejtonskog sporazuma i odrbani demokratskih načela i parlamentarizma.

U izjavi je istaknuto da su neprihvatljivi dosadašnji oblici intervencionizma međunarodne zajednice, i upućen je poziv na dijalog domaćih predstavnika u BiH.

Izjava će, kako je istaknuto, biti upućena i na međunarodne adrese, poput Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, kako bi skrenuli pažnju na ove probleme.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS je rekao da su na ovu izjavu potpise stavili oni predsjednici koji su smatrali da ovakvom inicijativom treba ukazati na sva dešavanja i okolnosti.

"Ne može jedan organ a pogotovo ne pojedinac da bude odgovoran za sve ono što se dešavalo u prethodnom periodu", rekao je Čubrilović.

Među potpisnicima izjave nije Igor Radojičić, prethodni predsjednik NS RS.

Nikola Špirić, bivši predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine, je rekao da je od Dejtona do danas BiH u političkom i svakom drugom  smislu predstavljala međunarodni poligon, te je dodao da je vršeno pravno nasilje u demokratskom smislu.

"Došli smo u situaciju da su dva narodna nezadovoljna svojom pozicijom u BiH i da je međunarodni intervencionizam proizveo mnogo političkog parazitizima posebno u bošnjačkoj političkoj strukturi koja ne želi da razgovara s druga dva konstiutivna naroda", rekao je Špirić.

Ognjen Tadić, bivši predsjedavajući Doma naroda BiH, je rekao da je strano miješanje postalo izuzetno štetno u svim ovim godinama.

"Bio je trenutak da se u ovoj sveopštoj krizi da izjava koja osuđuje kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i vrlo jasno ukazuje na sve ono što je međunarodna zajednica radila u okviru ili izvan okvira svog mandata ne poštujući demokratske standarde", rekao je Tadić.

On je dodao da je ovo prvi dokument koji dolazi iz Banjaluke, a koji govori o tome da su svi ljudi koji su se nalazili na čelu ovih institucija otvorili diskusiju o tome da li su akti koji su donešeni silom ili političkom korupcijom rezultat demokratske volje građana BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije