BiH

Potvrđena optužnica protiv Dragoljuba Kunarca

Potvrđena optužnica protiv Dragoljuba Kunarca
Foto: N.N. | Potvrđena optužnica protiv Dragoljuba Kunarca

​SARAJEVO - Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv pripadnika VRS Dragoljuba Kunarca za zločin na području Foče počinjen 1992. godine, nakon čega će odlučiti da li će predmet biti prebačen u Njemačku ili će biti zatraženo suđenje pred domaćim pravosuđem.

"Sud BiH je u predmetu `Kunarac` donio odluku o optužnici Tužilaštva BiH podignutoj 5. decembra 2018. godine. Odluka Suda je dostavljena stranci i braniocu, a javnost će o njoj biti blagovremeno informisana saopštenjem Suda BiH, nakon što odluku prime stranka i branilac", saopšteno je iz Suda BiH.

Dragoljub Kunarac zvani "Žaga" i "Dragan" nalazi se u Njemačkoj na izdržavanju zatvorske kazne po presudi Haškog tribunala, a Tužilaštvo BiH ga je po tri tačke optužnice optužilo za zločin protiv čovječnosti.

Kunarac je u Hagu 2002. godine osuđen na 28 godina zatvora za više silovanja, te za držanje u ropstvu dvije žene, prenosi Birn.

Tužilaštvo BiH tereti ga da je, u svojstvu komandira specijalne jedinice VRS, zajedno sa drugim pripadnicima ove jedinice, 27. i 28. jula 1992. godine iz sela i zaselaka Kobilja Ravan, Luke i Falovići -Podpeće, učestvovao u ubistvima, mučenju i deportovanju bošnjačkih civila, navodi se u optužnici.

Početkom februara 2017. godine predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron odbio je molbu za prijevremeno puštanje Kunarca na slobodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije