BiH

Potvrđena optužnica protiv Gorana Salihovića

Potvrđena optužnica protiv Gorana Salihovića
Foto: Arhivska fotografija | Potvrđena optužnica protiv Gorana Salihovića

SARAJEVO - Sud BiH potvrdio je optužnicu koja nekadašnjeg glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića tereti da je zloupotrebom položaja ili ovlašćenja sebi pribavio imovinsku korist veću od 50.000 KM, saopšteno je iz Suda BiH.

U optužnici je navedeno da je Salihović, kao imenovani nosilac pravosudne funkcije od 1. februara 2013. do 28. septembra 2016. godine, znajući da su odlukom o uslovima i načinu korišćenja sredstava za reprezentaciju i poklone regulisana prava, uslovi i načini korišćenja sredstava za reprezentaciju, postupao suprotno toj odluci kojom su bili propisani limiti potrošnje u zemlji i inostranstvu na mjesečnom nivou.

"Optuženi je, iako je bio upoznat i o pravilniku Savjeta ministara o korišćenju sredstava za reprezentaciju, te da je određen limit za Tužilaštvo BiH od 20.000 KM za troškove reprezentacije na godišnjem nivou, svjesno postupao suprotno tim propisima", ističe se u optužnici.

Salihović je optužen i da je, iskorištavajući službeni položaj, nalagao rukovodiocu Odjela za materijalno-finansijske poslove da se na konto troškova reprezentacije prebace sredstva budžeta Tužilaštva BiH koja su bila određena za druge namjene.

Prema optužnici, on je na taj način, kao službeno lice u institucijama BiH, iskorištavanjem službenog položaja ili ovlašćenja, sebi pribavio imovinsku korist koja prelazi iznos od 50.000 KM.

"Salihović je 29. aprila 2015. godine, tokom povratka sa službenog putovanja iz Pariza, zajedno sa svojim saradnicima i pratiocem iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, zbog turističkog obilaska grada, te uprkos upozorenjima o mogućem kašnjenju na avion, zakasnio i propustio let za koji su imali povratne avio/karte", navedeno je u optužnici.

To je za posljedicu imalo kupovinu novih avionskih karata za sva lica, koje je u tom momentu platio Salihović svojim sredstvima, ali je po povratku sa službenog puta od rukovodioca Odjela za materijalno-finansijske poslove zahtijevao i naložio da mu Tužilaštvo BiH refundira iznos plaćen za nove avio-karte u visini od 3.874 KM, iako je znao da je svojim postupcima uzrokovao kašnjenje na avion, pa je let propušten, piše u optužnici.

U optužnici je navedeno da je iznos cijene novih karata refundiralo Tužilaštvo BiH u iznosu 3.874 KM, a potom je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela vratila sredstva Tužilaštvu BiH za svog uposlenog u iznosu od 1.291 KM.

Salihović je optužen da je na taj način oštetio budžet Tužilaštva BiH za 2.583 KM, a budžet Direkcije za koordinaciju policijskih tijela za iznos 1.291 KM, a sebi pribavio korist u iznosu 3.874 KM.

Tužilaštvo BiH optužnicu protiv Salihovića podiglo je krajem novembra.

Salihović je suspendovan u septembru 2016. godine kada je bio glavni tužilac i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak.

Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH potvrdila je u oktobru prošle godine odluku o smjeni Salihovića sa pozicije glavnog tužioca.

Uporedo sa disciplinskim postupkom protiv Salihovića je pokrenuta i krivična istraga u Tužilaštvu BiH zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja, za nesavjestan rad u službi, te nenamjensko trošenje novca Tužilaštva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije