BiH

Potvrđena optužnica protiv bivšeg visokog funkcionera SDS-a Milana Tupajića

Potvrđena optužnica protiv bivšeg visokog funkcionera SDS-a Milana Tupajića
Foto: Ilustracija | Potvrđena optužnica protiv bivšeg visokog funkcionera SDS-a Milana Tupajića

SARAJEVO - Sud BiH potvrdio je optužnicu u predmetu "Milan Tupajić i drugi" koja ih tereti da su počinili zločine protiv čovječnosti.

Pored Tupajića, optužnica tereti Dragomira Obradovića, Momčila Pajića, Miladina Gaševića, Željka Gaševića, Branislava Kezunovića, Momira Kezunovića i Jadranka Šuku.

Iz Suda BiH su naveli da je optužnica u predmetu "Milan Tupajić i drugi" potvrđena 8. januara, te da optužene tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti u vezi sa lišenjem drugog lica života, deportacijom ili prisilnim preseljenjem bošnjačkog stanovništva opštine Sokolac.

Aleksa Godić se tereti da je počinio zločni protiv čovječnosti u vezi sa lišenjem drugog lica života, deportacijom ili prisilno preseljenje stanovništva.

U optužnici se navodi da je Tupajić djelovao u svojstvu predsjednika Skupštine opštine Sokolac, ranije predsjednika Kriznog štaba opštine Sokolac pri Srpskoj autonomnoj oblasti (SAO) Romanija, Obradović u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti Sokolac, Krstić u svojstvu komandanta Druge romanijske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Tupajić je inače bio visoki funkcioner SDS-a.

Pajić se tereti u svojstvu komandira čete Vojne policije Druge romanijske motorizovane brigade VRS, Gordić u svojstvu pomoćnika za moral i vjerske poslove u četi Vojne policije, ujedno zamjenik komandira vojne policije, i za vrijeme napada na selo Novoseoce 22. sepetmbra 1992. godine, de fakto komandir jedinica u odsutnosti komandira Momčila Pajića.

Miladin Gašević se tereti kao zamjenik komandira Izviđačke čete Druge romanijske motorizovane brigade VRS, te Momir Kezunović, Branislav Kezunović, Željko Gašević i Jadranko Šuka kao pripadnici Izviđačke čete Druge romanijske motorizovane brigade VRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije