BiH

Potvrđena optužnica za zločine u Štrpcima

Potvrđena optužnica za zločine u Štrpcima
Foto: Wikipedia | Potvrđena optužnica za zločine u Štrpcima

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu Tužilaštva za ratne zločine protiv petorice nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) za otmicu i ubistvo 20 putnika iz voza u Štrpcima 1993. godine.

Optužnica je bila potvrđivana i ranije, ali ju je prošle godine u oktobru Apelacioni sud u Beogradu odbacio jer je nije podnio ovlašteni tužilac, budući da u vrijeme podizanja optužnice novi tužilac za ratne zločine još nije bio izabran na funkciju.

U međuvremenu su se okolnosti promijenile, nakon što je 31. maja 2017. godine za novog tužioca za ratne zločine izabrana Snežana Stanojković.

Optužnica tereti Gojka Lukića, Ljubišu i Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Draganu Đekić da su kao saizvršioci počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno da su učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar, prenijeli su beogradski mediji.

Tužilaštvo za ratne zločine ranije je saopštilo da ih optužnica tereti da su pod komandom Milana Lukića, zajedno sa pripadnicima formacije "Osvetnici", Višegradske brigade i drugim pripadnici VRS-a i osuđenim Nebojšom Ranisavljevićem, nečovječno postupali, mučili i učestvovali u ubistvu civila nesrpske nacionalnosti.

To su činili u mjestima Štrpci, Prelovo i Mušići u BiH 27. februara 1993. godine.

Protiv ovog rješenja optuženi i njihovi branioci mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od tri dana od prijema rješenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije