BiH

Potvrđene optužnice za zločin nad Srbima u Derventi, Brodu i Odžaku

Potvrđene optužnice za zločin nad Srbima u Derventi, Brodu i Odžaku
Potvrđene optužnice za zločin nad Srbima u Derventi, Brodu i Odžaku

DOBOJ - Okružni sud u Doboju potvrdio je optužnice protiv četiri lica koja se terete za ratni zločin nad srpskim civilima u Derventi, Brodu i Odžaku, saopšteno je iz dobojskog Okružnog tužilaštva.

Potvrđene su optužnice protiv Esada Čavalića /49/, Derviša Čavalića zvanog Saja /46/, Luke Jozića zvanog Lukica /44/ i Senahida Ribića zvanog Bešlaga /47/.

Čavaliće, Esada i Derviša, optužnica tereti da su kao pripadnici Hrvatskog vijeće obrane (HVO), od aprila do juna 1992. godine, u logorima u zgradi Doma JNA u Derventi i vojnim hangarima Rabić kod Dervente mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim srpskim civilima.

Jozić se tereti da je u svojstvu pripadnika HVO Bosanski Brod, od maja do septembra 1992. godine, na području Broda, u prostorijama stare Stanice javne bezbjednosti i stadiona Fudbalskog kluba "Polet" fizički i psihički zlostavljao zarobljene civile srpske nacionalnosti.

U optužnici se navodi da je Jozić prema njima postupao nečovječno, nanoseći im teške tjelesne i duševne boli i patnje, te povrede tjelesnog integriteta i zdravlja, doprinoseći na taj način i smrti zarobljenika, te da je silovao i zlostavljao zatvorenice.

Ribić se tereti da je kao pripadnik 102. brigade HVO-a Odžak, od maja do jula 1992. godine, na području Odžaka vršio nezakonito hapsio srpske civile i prema njima postupao nečovječno.

U optužnici se navodi da je Ribić fizički i psihički zlostavljao zarobljene Srbe, nanoseći im velike fizičke i psihičke patnje, povrede tjelesnog integriteta i zdravlja, te ubijao zarobljenike, oduzimao tuđu imovinu i učestvovao u paljenju kuća.

Tri optužnice protiv ova četiri lica podiglo je Okružno tužilaštvo Doboj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije