BiH

Poziv vlastima u BiH da spriječe kolaps javnog RTV sistema

Poziv vlastima u BiH da spriječe kolaps javnog RTV sistema
Foto: Nedžad Uglješa | Poziv vlastima u BiH da spriječe kolaps javnog RTV sistema

SARAJEVO - Pozivamo vlasti u Bosni i Hercegovini da bez odlaganja preduzmu mjere kako bi spriječile kolaps javnog RTV sistema, navodi se u zajedničkoj izjavi EU, OHR-a, OSCE, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD.

"Javni RTV sistem bi trebao da ima ključnu ulogu u očuvanju demokratskih principa, informisanju građana i promovisanju slobode informacija. Međutim, zbog višegodišnjeg političkog uplitanja i lošeg upravljanja, javni RTV sistem je doveden na rub nelikvidnosti, što ugrožava realizaciju njegove funkcije u službi javnog interesa i predstavlja ozbiljnu prijetnju medijskom pluralizmu i demokratskom dijalogu", navodi se.

Ističu da je nesprovođenje Zakona o javnom RTV sistemu BiH omogućilo političkim pritiscima te stranačkim i etnonacionalističkim agendama da ugroze uređivačku nezavisnost javnog RTV sistema i naruše povjerenje u njegovu sposobnost da pruža nepristrasne i objektivne informacije.

"Pronalaženje održivog modela za finansiranje javnog RTV sistema predstavlja ključan prioritet na evropskom putu, dio je relevantnih obaveza koje je BiH preuzela kao država članica OSCE-a, ali je i jedan od preduslova za integraciju i funkcionisanje sistema kao cjeline i kao takav zahtijeva hitno rješavanje", stoji u saopštenju.

Dodaje se da paralelno s tim, vlasti u BiH treba da podrže napore za osposobljavanje javnog RTV sistema da odgovori potrebama modernog digitalnog okruženja.

"Pravilno funkcionisanje javnog RTV sistema nije samo stvar slobode medija, već i pokazatelj posvećenosti Bosne i Hercegovine demokratskim vrijednostima i vladavini prava", zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije