BiH

Poznato u kojim opštinama će biti uvedeni skeneri za lokalne izbore

Poznato u kojim opštinama će biti uvedeni skeneri za lokalne izbore
Foto: Velibor Tripić | Poznato u kojim opštinama će biti uvedeni skeneri za lokalne izbore

SARAJEVO – Centralna izborna komisija (CIK) BiH usvojila je na ranije održanoj sjednici odluku o primjeni pilot projekta za lokalne izbore u BiH, koji su zakazani za 6. oktobar ove godine, a ona podrazumijeva uvođenje skenera i novih tehologija na pojedina biračka mjesta, u cilju transparentnosti izbornog procesa i sprječavanja izborne krađe.

Prema toj odluci, pilot projekat, provešće se na 165 biračkih mjesta u 10 osnovnih izbornih jedinica, a lokalne zajednice koje su izabrane za primjenu novih tehnologija u izbornom procesu su: Stari Grad Sarajevo, Tešanj, Doboj, Bijeljina, Trebinje, Gradiška, Goražde, LJubuški, Sanski Most i Zvornik.

Obrazlažući ovu odluku, iz Centralne izborne komisije BiH, podsjetili su da će se na dan izbora provesti tri glavna pilot projekta.

"Prvi se odnosi na autentifikaciju birača i transmisija rezultata - provjera identiteta birača pomoću biometrijskih podataka i online prenos rezultata izbora. Pod dva, to su optički skeneri i automatsko prebrojavanje glasačkih listića - korištenje tehnologije za brzo i precizno brojanje glasova. Pod tri - biometrijska identifikacija i autentifikacija birača - dodatna sigurnosna mjera koja uključuje biometrijske podatke birača", pojasnili su iz CIK-a BiH.

Realizacija ovih projekata, podsjećamo, podržana je od strane Delegacije Evropske unije, koja je osigurala potrebnu opremu i softverska rješenja, a tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, koje su upravo odnose na uvođenje skenera i novih tehnologija, nametnuo je Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, jer nije imenovan od strane Savjeta bezbjednosti UN-a.

Pored ove teme, iz CIK BiH podsjetili su i da je ostalo još sedam dana za političke stranke i nezavisne kandidate da podnesu prijave za učešće na lokalnim izborima.

"Rok za podnošenje prijava za ovjeru učešća ističe 25. maja u 16 časova", napominju iz CIK-a.

Od trenutka kada su raspisani izbori u BiH, 290 političkih stranaka i nezavisnih kandidata dosad je predalo zahtjeve za otvaranje korisničkog naloga za pristup online portalu e-izbori.

"Radi se 113 političkih stranaka, 163 nezavisna kandidata, 12 nezavisnih kandidata pripadnika nacionalnih manjina, dva udruženja građana - kandidovanje nezavisnog kandidata  pripadnika nacionalnih manjina", navode iz CIK-a BiH.

Kažu da su do današnjeg dana tri nezavisna kandidata u potpunosti završila proces podnošenja prijave, odnosno da su osim elektronskog slanja prijave izvršili i obavezu dostavljanja originalne dokumenatacije u sjedište CIK-a BiH.

"CIK BiH neće objavljivati pregled političkih stranaka i nezavisnih kandidata koji su podnijeli zahtjev za otvaranje korisničkog računa ili prijavu prije isteka roka za podnošenje prijava za ovjeru učešća na Lokalnim izborima 2024. godine", dodali su.

Podsjećaju da se prijava za ovjeru političkog subjekta i prijave kandidata i kandidatskih listi, podnose isključivo elektronski, putem online portala CIK BiH "e-izbori", ali i da to ne oslobađa političke subjekte da originalne dokumente dostave lično u sjedište CIK-a prije isteka roka za podnošenje prijava.

"Prijava za ovjeru političke stranke ili nezavisnog kandidata, pored ostalog, mora da sadrži i broj računa političke stranke, odnosno nezavisnog kandidata za finansiranje izborne kampanje, kao i izvještaj о prometu posebnog računa za finansiranje troškova izborne kampanje, u skladu sa članom 15.1d stav (1) Izbornog zakona BiH (izvodi banke sa računa ili analitička kartica banke)", naveli su iz Komisije.

Ova stavka je posebno važna zbog Srpske demokratske stranke (SDS), koja se prijavila na izbore, ali kojoj je bankovni račun ugašen zbog američkih sankcija.

Zbog toga, njihov nastup pod imenom SDS je neizvjestan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije