BiH

Pravosuđe ne odustaje od štrajka, privrednicima svaki minut dragocjen

Pravosuđe ne odustaje od štrajka, privrednicima svaki minut dragocjen
Foto: Dragan Sladojević | Pravosuđe ne odustaje od štrajka, privrednicima svaki minut dragocjen

BANJALUKA - Zaposleni u pravosuđu Srpske, koji su u štrajku od 28. februara, danas su izašli u štrajkačku stražu ispred pravosudnih institucija u kojim su zaposleni, te poručili da od svojih zahtjeva ne odustaju, dok iz poslovne zajednice pozivaju na što skorije rješavanje ove situacije, budući da brojne poslove moraju završavati u sudovima, a svaki minut im je, kažu, važan.

Navršena je treća sedmica kako traje vapaj zaposlenih u tužilaštvima i sudovima, a koji, između ostalog, traže da se procenat povećanja plata uskladi sa procentom povećanja plata nosilaca pravosudnih funkcija, kao i prestanak diskriminacije po pitanju toplog obroka, regresa i naknade za obračun minulog staža.

Ispred Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka okupilo se nekoliko desetina zaposlenih. Nada Kočić, zaposlena u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, kaže da u pravosuđu radi 37 godina, što je više nego što resorni ministar ima godina.

"Žao mi je što nemaju sluha za naše zahtjeve", rekla je Kočićeva.

Tatjana Bajlović, radnica Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koja je zaposlena na mjestu tužilački asistent - daktilograf, kaže da je jako razočarana i da razgovori sa resornim ministarstvom traju duže od godinu dana. Poručuje da su radnici koji štrajkuju odgovorni ljudi, ali traže da mogu da žive od svoje plate.

"Sad je sav pritisak na nama - 'čuj, šta bi, oni poludjeli'. Sramota je da je do ovoga moralo doći. Ali kad je već došlo, sasvim je svejedno plate bilo ili ne bilo. Od nje se živjeti ne može", naglasila je Bajlovićeva.

Kako je dodala, jedino što se u svemu ovom vidjelo jeste kolegijalnost, pa ima i tužilaca koji sjede sa njima, kao i šefova koji ih podržavaju koliko mogu.

"A najvažnije je da nas tretiraju kao ljude, a ne kao smeće, što je slučaj u nekim institucijama, vrlo bliskim nama, gdje je i dan-danas situacija 'Radi šta ti kažem, a ne kako piše niti kako treba.' Mi radimo u Ministarstvu pravde. Kamo pravo, kamo pravda? Sramota!", poručila je Bajlovićeva.

Dajana Matić, rukovodilac finansijsko-računovodstvenih poslova u Republičkom javnom tužilaštvu, takođe je izašla ispred Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka i istakla da ministar nema sluha za njihove zahtjeve.

Nedaleko od Okružnog javnog tužilaštva, ispred zgrade Osnovnog suda u Banjaluci, okupio se veliki broj radnika koji su takođe u štrajku. Mladen Miškić, radnik u Osnovnom sudu, takođe kaže da su istrajni u svojim zahtjevima.

"Tu smo u štrajku već 20 dana, niko nam se nije obratio", rekao je Miškić.

Dok se ne nazire kraj krizi koja traje već sedmicama, sve je veće nezadovoljstvo poslovne zajednice. Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, kaže da svako obustavljanje rada stvara određene probleme.

"Naravno da je sudstvo veoma bitno, a kada znamo da ipak i nije tako efikasno kao što se od njih očekuje, te da predmeti čekaju po nekoliko mjeseci, pa i više, da dođu u obradu, te kad tome dodamo i ovaj štrajk koji remeti redovan rad, jasno je da to stvara određene probleme i da to treba rješavati u što bržem roku. Oštećene su stranke koje trebaju usluge suda", kaže Ćorić.

On je dodao da su sudovi potrebni privrednicima kada im zatreba dokument za neke aktivnosti kao što su traženje kredita, apliciranje za projekte i slično.

"Naravno da su sve te aktivnosti vezane određenim rokovima i niko nema pravo da nekog drugog uskraćuje svojim neradom. Zato kažem da to što se sada dešava nije nikako dobro i treba što prije rješavati", naveo je Ćorić.

Vladimir Blagojević, direktor Zanatsko-preduzetničke komore regije Banjaluka, u izjavi za "Nezavisne novine" poručuje da se štrajk pravosuđa negativno odražava i na poslovanje samostalnih preduzetnika.

"Novonastala situacija dodatno će proizvesti probleme prvenstveno kada je u pitanju čekanje na različite dokumente koje preduzetnici moraju dobiti od sudova. Nama je svaki minut važan, jer preduzetnici, od kojih velika većina radi u svojim radnjama, nemaju vremena čekati, jer za to vrijeme propuštaju svoj posao i direktno trpe štetu.

Nadamo se da će ovaj problem biti riješen u najkraćem roku", rekao je Blagojević.

Predsjednik Notarske komore Republike Srpske Borislav Radić podsjeća da je krajem februara usvojen Zakon o sprečavanju pranja novca na nivou BiH, prema kojem aktuelni izvod bilo kojeg privrednog subjekta u postupku pred notarom ne smije biti stariji od tri mjeseca. Problem je u tome što sudski registar ne radi, pa firme ne mogu dobiti aktuelne izvode - dokumente koji sadrže informacije o tome koji im je JIB, ko je osnivač, ko vlasnik, ko direktor, čime se preduzeće bavi itd.

"Znači, ni na koji način ne postoji mogućnost za preduzimanje bilo koje pravne radnje ako je aktuelni izvod stariji od tri mjeseca. Ja apelujem na sve da se dogovore i da se omogući privredno poslovanje. Smatram da smo svi ugroženi, a pogotovo privreda. Apelujem da se odblokira makar proces izdavanja aktuelnih izvoda, da ne zaustavljamo privrednu aktivnost", naveo je Radić u izjavi za "Nezavisne novine".

Na pitanje da li su upoznati sa problemima s kojim se suočava poslovna zajednica i šta radi kako bi oni bili riješeni, iz Ministarstva pravde Srpske su nam rekli da će razgovor sa predstavnicima Sindikata pravosuđa biti nastavljen i u narednim danima, kako bi se pokušalo pronaći zajedničko rješenje.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je da su se zahtjevi Sindikata pravosuđa odnosili na povećanje plata za 11,9 odsto, uz obezbjeđenje povećanja i usklađivanja plata sa međugodišnjim rastom prosječne plate u Republici Srpskoj, kao i izmjena obračuna minulog staža umjesto dosadašnjih 0,3 na 0,5 odsto.

Kaže ministar i da nisu u mogućnosti da prihvate te zahtjeve jer budžetom koji je usvojen za ovu godinu nisu predviđena sredstva za povećanje plata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije