BiH

Pravosudne institucije BiH diskriminišu srpski narod

Pravosudne institucije BiH diskriminišu srpski narod
Foto: Ilustracija | Pravosudne institucije BiH diskriminišu srpski narod

BANJALUKA - Pravosudne institucije BiH ponašaju se diskriminatorski prema srpskom narodu, što potvrđuje podatak da više od polovine optuženih za ratne zločine čine Srbi, a ta dugogodišnja praksa nastavljena je i u posljednjih godinu kada su od 77 optuženih 52 bila srpske nacionalnosti, piše danas "Glas Srpske".

Podaci o optuženim i osuđenim za ratne zločine sadržani su u izvještaju o analizi i planu aktivnosti traženja nestalih lica, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, koji je juče usvojila Vlada Republike Srpske.

Izvještaj, koji je obuhvatio period od početka rada Tužilaštava i Suda BiH do kraja avgusta ove godine, izradio je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

U izvještaju je navedeno da je posebno zabrinjavajuća činjenica da je od 52 lica srpske nacionalnosti protiv kojih je u posljednju godinu potvrđena optužnica, njih 48 optuženo za zločin protiv čovječnosti, dok istovremeno za to krivično djelo nije optužen nijedan Bošnjak.

Potvrđena je i jedna optužnica za genocid, a najteži oblik ratnog zločina stavljen je na teret pripadniku srpskog naroda.

Sud BiH je od početka rada do kraja avgusta ove godine potvrdio optužnice protiv 654 lica, a više od polovine optuženih su Srbi.

Optužnica je potvrđena protiv 384 lica srpske nacionalnosti i broj optuženih Srba nesrazmjerno je visok u odnosu na broj optuženih iz ostala dva konstitutivna naroda, navodi se u ovom izvještaju.

Iako je Evropski sud za ljudska prava donio odluku kojom se zabranjuje retroaktivna primjena Krivičnog zakona BiH na izvršioce krivičnih djela u ratnom periodu, Sud BiH je nastavio praksu potvrđivanja optužnica po tom, za izvršioce, strožem zakonu.

Sud BiH je u istom periodu donio presude u kojima je izrečena kazna za 195 lica na 2.320 godina zatvora, a Srbi su u prosjeku dobijali skoro dvostruko strože kazne nego pripadnici druga dva naroda.

Podaci pokazuju da Sud BiH izriče drakonske kazne Srbima, koji su osuđeni na 1.728 godina i šest mjeseci zatvora, pa u prosjeku dobijaju 13,9 godina, Hrvati 9,2 godine zatvora, a Bošnjaci 7,7 godina.

Najveće kazne izrečene su za zločine počinjene nad Bošnjacima i na njih se odnosi 49 odsto svih kazni, dok je za zločine nad Srbima izrečeno tek 11 odsto od ukupno izrečenih kazni zatvora, navedeno je u izvještaju.

Pravosuđe na nivou BiH nastavilo je i praksu da tereti Srbe za najteža krivična djela koja se tiču ratnih zločina, tako da su za genocid isključivo optuživani Srbi, a na teret im se stavlja i najveći broj optužnica za zločin protiv čovječnosti koji je, prema međunarodnom pravu, drugo najteže krivično djelo, zaključuje se u ovom izvještaju.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić kaže da svi ratni zločini moraju biti procesuirani bez obzira na nacionalnost izvršilaca i žrtava, ali je istakao da podaci pokazuju tendenciozan pristup pravosuđa BiH.

"Nažalost, podaci pokazuju da je pravosuđe BiH, najblaže rečeno, indiferentno kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima", istakao je Kojić.

On zaključuje da se Srbima na teret, osim individualne, stavlja komandna odgovornost, dok su minorne kazne Suda BiH za ločine počinjene nad srpskim narodom.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije