BiH

Prcić: Osmicu žele skinuti jer radi na NATO integracijama

Prcić: Osmicu žele skinuti jer radi na NATO integracijama
Foto: N.N. | Prcić: Osmicu žele skinuti jer radi na NATO integracijama

TUZLA - Denis Prcić, direktor Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini nakon cjelodnevnih pretresa u okviru predmeta koji se vodi zbog diplome koju je ovaj univerzitet izdao direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću Osmici uhapšen je danas u Tuzli.

Pripadnici Uprave policije MUP-a TK izvršili su pretres stambenog objekta Denisa Prcića, te prostorije koje je univerzitet koristio u Bosanskom kulturnom centru Tuzla.  Pretresi su rađeni po nalogu Suda BiH i Tužilaštva BiH, a vezanih za utvrđivanje ispravnosti diplome Osmana Mehmedagića.

Kako su kazali iz Tužilaštva BiH, pretresi se odnose na ukupno tri osobe, a urađeni su sa ciljem pronalaska dokumentacije, dokaza službenih evidencija Američkog univerziteta u Tuzli.

"Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici MUP-a KS i MUP-a TK, vrše pretrese stanova i poslovnih prostorija u kojima su bili smješteni kapaciteti Američkog univerziteta sa sjedištem u Tuzli. Pretresi se vrše radi pronalaska dokaznih materijala o radu i djelovanju ove ustanove, a u okviru istrage koja se odnosi na nezakonitosti i neregularnosti u vezi izdatih diploma", saopšteno je tokom dana iz Tužilaštva BiH. Istragu vodi tužitelj Oleg Čavka.  

Denis Prcić, prije privođenja,  je rekao da je cilj da se Osman Mehmedagić skine sa funkcije direktora Obavještajno sigurnosne agencije. 

"Oni su danas došli da odrade pretres i izuzmu dokumentaciju. Radi se na tome da se ja pritvorim, zatvorim, uhapsim. Pretresli su moj stan i nisu ništa našli, a to su već jednom radili. Ja sam im omogućio i ovdje u BKC da pretresu i uzmu dokumentaciju. Ja s tim nemam nikakvih problema. Gospodin Osman Mehmedagić je bio od 2008.do 2013.student. Studirao je samo dvije godine. Suština je ta što je on, također, u Banja Luci završio fakultet. I radi ovih političkih događanja između Tužilaštva BiH, Olega Čavke, Gordane Tadić, Mehmedagić se pokušava izbaciti kao direktor OSA-a", rekao je Prcić medijima prije hapšenja. 

Dodao je da se Mehmedagić želi skinuti jer radi na NATO integracijama i partnerskim zemljama. Prcić ističe da žele njega diskreditirati i uništiti univerzitet  i da se pravi i šteta brojnim studentama ovog univerziteta. Inače, studenti su Prcića prošle godine prijavili za, kako su kazali, reketiranje. Njega je Tužilaštvu TK prijavila veća grupa studenata od kojih je tražio dodatnih 1.500 KM za navodnu reakreditaciju AU u BiH što je uslovljavao izdavanjem diploma. Neki su pristali platiti i dobili su diplome, dok studenti koji nisu platili još nisu dobili diplome.

U ovom predmetu saslušano je više od 130 osoba, a osim istražnih radnji Tužilaštvo TK je zatražilo pomoć od institucija Sjedinjenih Američkih Država radi prikupljanja određenih dokaza relevantnih za krivični postupak.

Iako je Općinski sud Tuzla na prijedlog Tužilaštva proveo postupak sudskog obezbjeđenja dokaza kako bi se originalna dokumentacija među kojima su i diplome studenata vratila AU u BiH, studentima diplome još nisu uručene.

Nekoliko studenata 21. maja je održalo mirne proteste u Tuzli tražeći diplome, a obraćali su se i Ambasadi SAD sa zahtjevom da se pokrene proces oduzimanja državljanstva zbog nezakonith radnji i zloupotrebe američke zastave. Prcić odbacuje optužbe, te je rekao da će studenti dobiti svoje diplome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije