BiH

Preda: BiH ignoriše upozorenja iz Brisela

Preda: BiH ignoriše upozorenja iz Brisela
Foto: N.N. | Preda: BiH ignoriše upozorenja iz Brisela

Predstavnici/e Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH sastali su se juče u Briselu sa Kristijanom Danom Predom, izvjestiocem Evropskog parlamenta (EP) za BiH.

Izvjestilac Evropskog parlamenta je potcrtao da je pasivnost političkih aktera u BiH kada su u pitanju EU integracije dovela do toga da EU naprosto nema sagovornike u BiH.

“Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje, koji je trebao biti ključna tačka u komunikaciji evropskih i domaćih parlamentaraca, i dalje ne funkcioniše”, saopšteno je.

Pored toga, kako podsjećaju iz Inicijative za monitoring EU integracija, „BiH još uvijek nije imenovala Šefa misije pri EU, što znači da zvaničnici EU u Briselu ne mogu da ostvare adekvatnu komunikaciju sa našim institucijama.“ Zaključak koji navode iz Inicijative je da se BiH ne ponaša kao država zainteresovana za EU integracije, s obzirom da „nismo u stanju ni da imenujemo Šefa misije pri toj organizaciji.“

“Osim što ne pokazuju nikakvu inicijativu, predstavnici vlasti u BiH i dalje ignorišu ozbiljne izazove koji im predstoje u narednoj godini”, navodi se.

Preda navodi da je o tome već razgovarao sa određenim bh. parlamentarcima, ali niko od njih nije poduzeo nikakve korake, niti pokrenuo tu temu u javnosti:

„Upozoravao sam ih da su evropski izbori naredne godine, te da im izmiče i posljednja prilika da Evropski parlament i Evropska komisija učine nešto pozitivno za BiH u ovom sazivu. Međutim, ne vidimo nikakvu reakciju na to upozorenje. Ništa bolja situacija nije ni sa vrhom izvršne vlasti u BiH.”, saopštio je Preda.

Na sastanku je zaključeno da svi relevatni politički akteri moraju prestati ignorisati upozorenja koja stižu iz Brisela ako zaista postoji volja da se nastavi proces EU integracija. Kako se navodi, u prethodnom periodu, civilno društvo u BiH se pokazalo kao mnogo aktivnije i zainteresovanije za proces EU integracija u odnosu na zvanične institucije BiH, što je jasan pokazatelj da se odnos i ponašanje institucija i njihovih predstavnika i predstavnica mora temeljno promijeniti u predstojećem mandatu.

Podsjećamo, Komisija za spoljne poslove Evropskog parlamenta sutra glasa o nacrtu Izvještaja EP o Bosni i Hercegovini

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije