BiH

Predmet "Respiratori": Presuda Novaliću i ostalima 5. aprila

Predmet "Respiratori": Presuda Novaliću i ostalima 5. aprila
Foto: Nezavisne novine / Arhiva | Predmet "Respiratori": Presuda Novaliću i ostalima 5. aprila

SARAJEVO - U Sudu BiH je za 5. april najavljeno izricanje presude federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima u predmetu "Respiratori".

Pored Novalića, za spornu nabavku optuženi su i suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić i ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević.

Optuženi su u predmetu koji se odnosi na nabavku 100 kineskih respiratora za oko 10,5 miliona KM, za vrijeme prvog talasa pandemije virusa korona, u martu 2020. godine. Iznošenjem završnih riječi odbrane Hodžića i Milićevićeve, danas je u Sudu BiH završeno ovo suđenje, koje je počelo prije više od dvije godine, odnosno 24. februara 2021.

Vlada FBiH i FUCZ su, podsjetimo, angažovali poljoprivrednu firmu "Srebrena malina" da obavi veliki posao iz oblasti medicine pa se stoga sumnja na trgovinu uticajem i druga krivična djela.

Prethodnih sedmica tužioci i odbrana su iznosili završne riječi. Tužilac Mirza Hukeljić je, podsjetimo, istakao da je razlika između realne i ugovorne cijene postojala da bi se svi učesnici "počastili".

Uz tužioca Hukeljića, završne riječi iznio je i njegov kolega, tužilac Džermin Pašić, koji je rekao da je u BiH budžet vreća koju koristi ruka vlasti, a novac se daje onome ko je najpodobniji, što je ovaj slučaj upravo i dokazao.

Odbrana je, s druge strane, iznosila dokaze u korist svojih branjenika zastupajući tezu da je sve urađeno u skladu sa zakonom i vanrednom situacijom koja je u to vrijeme zahtijevala hitne odluke.

"Tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice u predmetu nabavke 100 kineskih respiratora za oko 10,5 miliona KM i predmet je posmatran izvan vremenskog konteksta u kojem se dešavao", ocijenila je prilikom iznošenja završnih riječi odbrane Vasvija Vidović, advokat Novalića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije