BiH

Predsjednica RS: Formiran tim za razgovore o budućnosti BiH

Predsjednica RS: Formiran tim za razgovore o budućnosti BiH
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Predsjednica RS: Formiran tim za razgovore o budućnosti BiH

BANJALUKA – Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas povodom razgovora o budućnosti BiH koje su inicirali zvaničnici Srpske, da je formiran pregovarački tim, koji se može dopunjavati.

Istakla je da je pokrenula aktivnosti o ovome shodno zaključcima Narodne skupštine RS u kojima je navedeno da se od predsjednika RS očekuje da pokrene aktivnost o uključivanju predstavnika parlamentarnih partija, gdje mogu biti predsjednici partija ili neko drugi koga partija ovlasti.

"Opozicija je odlučila da ne učestvuje u tome, a neki su objasnili da je razlog zbog toga što nisu učestvovali u donošenju tih zaključaka. Drugi su rekli da nemaju nikakav problem da se tako nešto napravi, ali drže se svoje priče. Po meni, to su neka nezrela objašnjenja, međutim važno je da je ovaj tim formiran i da smo mi ispunili svoju obavezu što se tiče Srpske", rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, pismo sa imenima i obavještenjima tog tipa upućeno je i predsjedniku FBiH Marinku Čavari, predstavnicima konstitutivnih naroda, onako kako je predviđeno skupštinskim zaključcima. Navela je da je od HDZ-a BiH dobijena saglasnost za učestvovanje u razgovorima, te je napomenula da je ova stranka mnogo puta delegirala neka pitanja koja su vezana za budućnost zemlje.

"Što se tiče Bošnjaka i njihove politike, konkretno SDA, ja to prepoznajem kao zabijanje glave u pijesak", rekla je ona.

Kao konkretan primjer navela je posljednji istup ministarke inostranih poslova BiH Bisere Turković koja je, bez neophodne saglasnosti Predsjedništva BiH, uputila pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu u kojem od njega traži da omogući održavanje izložbe u sjedištu UN u Njujorku posvećene, kako je navela u pismu, "genocidu u Srebrenici".

Cvijanovićeva je kazala da Turkovićeva može da ide u inostranstvo da pravi neku izložbu, a ne može da sjedi kod kuće da razgovara sa onima s kojima treba "urediti kuću i dvorište, da se vidi kako će to funkcionisati".

"Razlog za to je što su oni razmaženi dugi niz godina i što im se uvijek izlazilo u susret kada su u pitanju stranci koji su funkcionisali ovdje u BiH. Oni su izgubili želju i volju da bilo s kim razgovaraju, nego brane nešto što nije napadnuto, a u stvari ne prepoznaju šansu da rade na onom što treba da bude predmet naših razgovora", rekla je predsjednica Republike Srpske.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je da je inicijativa Turkovićeve o izložbi u sjedištu UN u Njujorku jedna u nizu nepotrebnih inicijativa iza koje ne stoje institucije BiH nego samo jedan ministar i dio ministarstva.

Kazao je da bi domaćin kome je ta inicijativa upućena morao da ima u vidu da to nije inicijativa jedne institucije nego pojedinca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije