BiH

Predsjedništvo BiH je prvi konstituisan organ vlasti nakon izbora

Predsjedništvo BiH je prvi konstituisan organ vlasti nakon izbora
Predsjedništvo BiH je prvi konstituisan organ vlasti nakon izbora

SARAJEVO - Prvi organ vlasti koji se u BiH konstituisao nakon oktobarskih izbora je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić preuzeli su danas u Sarajevu dužnost kolektivnog šefa države koju će obavljati naredne četiri godine.

Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) osvojio je 247.235 ili 32,86 posto, Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, osvojio je 128.053 ili 52,2 posto, Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, kandidat Saveza za promjene, osvojio je 317.799 glasova ili 48,69 posto.

Prema dogovoru članova Predsjedništva BiH, prvi predsjedavajući u ovom sazivu bit će Mladen Ivanić, koji je u svom prvom obraćanju javnosti nakon preuzimanja dužnosti naglasio da će Predsjedništvo BiH nastojati raditi za dobrobit svih građana BiH te da će se fokusirati na stvari o kojim se mogu dogovoriti.

Zbog činjenica da su se prvi konstituirali to im nameće obavezu, mišljenja je Ivanić, da budu prvi organ vlasti koji će početi s novom politikom u Bosni i Hercegovini, a to je politika dogovora i kompromisa jer su građani BiH iscrpljeni i umorni od politike svađa i konfrontacija.

- Velike i krupne promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma mi ne djeluju realne. U BiH postoji mnogo stvari o kojima se ne slažemo i to se neće tako brzo promijeniti - kazao je Ivanić.

Naglasio je da je važno početi se baviti životnim temama kojima prepreka nije ovaj sporazum, ali je podsjetio da je njegova ustavna obaveza štititi interese Republike Srpske, no uvjeren je da interesi Republike Srpske ne moraju biti suprotstavljeni interesima BiH.

- Samo BiH koja uvažava posebnosti srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda, ali istovremeno i univerzalne vrijednosti čovjeka kao ljudskog bića bez obzira ne etničku pripadnost, samo BiH koja pronađe ravnotežu između ova dva pola, ima šansu i perspektivu - kazao je Ivanić.

Smatra da mehanizam koordinacije s Evropskom unijom treba konačno usvojiti čime bi se otvorila suštinska perspektiva za dalje približavanje EU, a to je zajednički interes koji je konstanta u BiH bez obzira na to koje partije su činile vladajuće koalicije.

Nakon Ivanića brojnim okupljenim zvanicama iz političkog, kulturnog i vjerskog života te predstavnicima diplomatskog i vojnog kora obratio je Dragan Čović, naglasivši da BiH ima budućnost koja vidno ovisi od predanosti onih koji obnašaju vlast na svim nivoima, ali je podsjetio da je bremenita prošlost ostavila tragove koji se rijetko cjelovito sagledavaju.

Mišljenja je da je BiH posljednjih 20 godina izlagana najrazličitijim eksperimentima koji nisu dali rezultat te se nazadovanje u svakom segmentu mora promijeniti, pozivajući na brzo uspostavljanje vlasti na svim nivoima da bi obećano mogli ispunjavati.

- Suština prioriteta koju ću zagovarati kao predvodnik stranka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora prepoznat će se u euroatlantskom putu BiH, potrebi izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH, jačanju ekonomskih potencijala, izgradnje društva višeg nivoa socijalne osjetljivosti - najavio je, između ostalog, Čović.

Ocijenio je da je pred članovima Predsjedništva izgradnja vanjskog političkog stava BiH te je izrazio nadu da će njih trojica uspjeti eliminisati bilo kakve rasprave koje bi mogle štetiti interesima i ugledu BiH u svijetu.

Novi-stari član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je podsjetio da je prethodni saziv Predsjedništva BiH u kojem je osim Izetbegovića bio Nebojša Radmanović i Željko Komšić, konsenzusom donio 2.000 odluka, istaknuvši da je Predsjedništvo, u vremenu zastoja i stalnih političkih kriza bilo faktor stabilnosti afirmirajući BiH u međunarodnim odnosima.

- Očekujem da Predsjedništvo BiH u naredne četiri godine bude snažni motor koji će zemlju povući naprijed na reformskom putu prema našem najvažnijem cilju - punopravnom članstvu u zajednici slobodnih i demokratskih država Evrope - kazao je Izetbegović.

Podsjetio je da će iduće godine biti dvije decenije od završetka rata i potpisivanja Dejtonskog sporazuma zbog čega je  vrijeme da se odlučno krene naprijed i odbaci međusobno nepovjerenje, stari strahovi, nepotrebne i neproduktivne polemike koje unose razdor.

Kao prioritete istaknuo je evroatlantski put, pronalazak rješenja za koordinacijski mehanizam za pregovore s EU i ispunjenje "Talinskih uslova" za preuzimanje MAP-a, ali je dodao da će za sve to biti potrebne stabilne parlamentarne većine i stabilne vlade na svim nivoima.

Bošnjački, srpski i hrvatski član rotiraće se na poziciji predsjedavajućeg svakih osam mjeseci u skladu s Izbornim zakonom BiH.

Vezane vijesti:

Ivanić, Izetbegović i Čović preuzeli dužnost kolektivnog šefa države

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije