BiH

Predsjedništvo VSTS-a na klimavim nogama

Predsjedništvo VSTS-a na klimavim nogama
Foto: N.N. | Predsjedništvo VSTS-a na klimavim nogama

SARAJEVO - Nakon što je Biljana Simeunović, potpredsjednica VSTS-a, podnijela ostavku na to mjesto, situacija u ovoj instituciji nije najsjajnija, i prema nezvaničnim informacijama, nije isključena mogućnost da se zatraži odgovornost Halila Lagumdžije, predsjednika VSTS-a.

Kakva je sudbina Lagumdžije u VSTS-u moglo bi biti poznato već danas, kada počinje dvodnevno zasjedanje, a zanimljivo je da je samo dan prije sjednice u dnevni red uvrštena nova tačka, odnosno izbor potpredsjednika VSTS-a.

Prema nezvaničnim informacijama, nije isključena mogućnost da u skorijoj budućnosti, nakon Simeunovićeve, ostavku podnese i Sanela Gorušanović Butigan, druga potpredsjednica VSTS-a, koja je takođe nezadovoljna svojim statusom, ali i radom Halila Lagumdžije, predsjednika VSTS-a, čija pozicija je takođe ugrožena.

Iz nekoliko izvora nam je potvrđeno da u VSTS-u vlada haos, posebno nakon ostavke Simeunovićeve, koja je, podnoseći ostavku, otvoreno rekla da se ne slaže sa načinom na koji rade Lagumdžija i Admir Suljagić, direktor Sekretarijata VSTS-a. Podnoseći ostavku, Simeunovićeva je rekla i da ne pristaje da bude "poslušni službenik" ili "projektno osoblje Sekretarijata, odnosno direktora", te da ne može obavljati nadzor nad radom Sekretarijata jer to "direktor ne dozvoljava". 

"Iz istih razloga bi i Gorušanović Butiganova mogla podnijeti ostavku jer je u istoj poziciji kao i Biljana. VSTS-om upravljaju Lagumdžija i Suljagić, koji vedri i oblači ovom institucijom. Ostali su tu reda radi, i svi idu linijom manjeg otpora", ispričao je izvor "Nezavisnih".

Članovi VSTS-a sa kojima smo stupili u kontakt nisu željeli da razgovaraju o ovoj temi, ali se iz diskusije na prethodnoj sjednici VSTS-a moglo zaključiti da situacija u ovoj instituciji nije sjajna. I Gorušanović Butiganova je nakon ostavke Simeunovićeve rekla: "Pali smo na ispitu, nismo uspjeli da sjednemo. Nije se pokušao riješiti problem i ostajemo bez jednog člana predsjedništva."

"Dvije trećine članova VSTS-a, njih deset, može pokrenuti pitanje odgovornosti Lagumdžije i tražiti njegovu smjenu i to bi se moglo desiti uskoro, ali dosta toga zavisi od današnje sjednice VSTS-a i od odluke Gorušanović Butiganove u vezi sa ostavkom. Ukoliko se i izabere novi potpredsjednik, problemi će se samo gomilati i kulminiraće nekada kasnije kroz koji mjesec", ispričao je juče izvor "Nezavisnih", dodajući da u svemu što se dešava oko VSTS-a uticaj ima i politika, te da je Lagumdžija prilikom izbora na poziciju predsjednika VSTS-a bio favorit nekih krugova u SDA.

Podsjećanja radi, Lagumdžija je na mjesto predsjednika VSTS-a izabran sa osam glasova za od ukupno 15. U prvom krugu glasanja Lagumdžija tada nije dobio dovoljan broj glasova, tačnije dobio ih je sedam, dok su Biljana Simeunović i Srđan Forca osvojili po četiri glasa. U drugom krugu glasanja Lagumdžija je dobio osam glasova, a Forca sedam.

Osim izbora potpredsjednika VSTS-a, na današnjoj sjednici VSTS-a razgovaraće se i o aktivnostima predsjednika Lagumdžije, zatim polugodišnjem izvještaju Kancelarije disciplinskog tužioca, ali i izmjenama Pravilnika o mjerilima za rad sudija i stručnih saradnika u sudovima BiH. Takođe, na dnevnom redu je i informacija o predmetima visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala sa presjekom na dan 30. jun 2023. godine, te polugodišnji izvještaj o radu sudova i tužilaštava u 2023. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije