BiH

Predsjedništvo usvojilo izvještaj Savjeta ministara u vezi sa virusom korona

Predsjedništvo usvojilo izvještaj Savjeta ministara u vezi sa virusom korona
Foto: Anadolija arhiva | Dodik: Usvojen izvještaj Savjeta ministara, Tegeltija uradio dobar posao

ISTOČNO SARAJEVO - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Predsjedništvo BiH danas prihvatilo izvještaj Savjeta ministara o sprovođenju zaključaka u vezi sa epidemijom virusa korona.

"Izvještaj se odnosi na niz mjera koje su urađene - od karantinskog uređenja na granici, preko tranzita robe i svega što je vezano za medicinu, do ekonomskih mjera vezanih za prikupljenu finansijsku pomoć kako bi se riješili problemi epidemije", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Dodik je naglasio da je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija uradio dobar posao i da je to ocjena i druga dva člana Predsjedništva.

On je naveo da je na današnjoj sjednici Predsjedništva prihvaćen i izvještaj koji su dostavile Oružane snage BiH o načinu i iskustvima u vezi sa karantinima.

"Uloga Oružanih snaga BiH je bila da stavi na raspolaganje i postavi šatore, a predstavnici zdravstvenog sektora trebalo je da utvrde procedure i pravila ponašanja u karantinu", rekao je Dodik.

On je upozorio da je problem napravljen kada je Federacija BiH jednostrano donijela odluke o povlačenju pojedinih mjera u borbi protiv epidemije, što ugrožava i Republiku Srpsku, jer postoji veća opasnost od širenja virusa korona.

"Republika Srpska će ostati pri režimu karantina, i opštinskih i onih na granici", poručio je Dodik.

Podsjećajući da Republika Srpska nije ukinula policijski čas kao što je to učinila Federacija BiH, on je naglasio da je 1. maj datum koji može biti važan za dalju sudbinu širenja ili zaustavljanja virusa.

"Nakon 1. maja u Srpskoj će se razmatrati niz olakšica, a za 1. maj ćemo imati režim koji je adekvatan da bi se epidemija zaustavila. To što je Federacija učinila je jednostrana mjera, ali nisam uspio da dobijem saglasnost ostala dva člana Predsjedništva koja bi išla za tim da kažu da je to jednostrana mjera", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, oni su išli za tim da se traži novo zajedničko rješenje kako bi se uspostavili neki novi režimi.

Dodik je naveo da je na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH razgovarano i o predstojećem Samitu o EU i zapadnom Balkanu u Zagrebu.

"Doneseni su i neki zaključci da se u roku od pet dana sastanu svi najodgovorniji ljudi u BiH i razgovaraju o evropskim integracijama, kao i da se aktivira mehanizam koordinacije putem Savjeta ministara. Vjerujem da to može da bude poruka i Evropljanima da se radi na tim pitanjima i u BiH", istakao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije