BiH

Predstavljeni prioriteti predsjedavanja Hrvatske EU: Spremni smo pomoći BiH

Predstavljeni prioriteti predsjedavanja Hrvatske EU: Spremni smo pomoći BiH
Foto: Anadolija | Predstavljeni prioriteti predsjedavanja Hrvatske EU: Spremni smo pomoći BiH

SARAJEVO - Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini ambasador Johnn Zatler, tokom javnog predstavljanja prioriteta hrvatskog predsjedanja Savjetom Evropske unije, nada se da će u narednim mjesecima biti još snažniji fokus EU kada je u pitanju region.

Republika Hrvatska predsjedava Savjetom Evropske unije od 1. januara do 30. juna ove godine. Danas je poručeno da će se "zalagati za otvaranje pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom te da im je bitan mogući napredak BiH prema statusu kandidata".

"Vidimo da je na vrhu prioriteta cijelo područje Zapadnog Balkana. To je samo po sebi jako dobra vijest. Jedna od kulminacija ovog predsjedavanja biće samit koji je planiran za peti mjesec ove godine u Zagrebu sa fokusom na zemlje Zapadnog Balkana", pojasnio je Zatler.

Nada se da će u narednim mjesecima biti još snažniji fokus EU kada je u pitanju region. Kada je u pitanju BiH, rezimirao je neke ključne stavke u kontekstu evropskih integracija, tačnije proteklu godinu.

"Intenzivirali smo aktivnosti sa novim Vijećem ministara BiH na realizaciji nekih prioriteta", rekao je Zatler.

Prošle sedmice je bio u Briselu gdje je imao neke sastanke na kojima je primijetio puno dobre volje kada je riječ o BiH.

"Konačno smo bili u prilici da prevaziđemo dugih 14 mjeseci i zastoja kada je u pitanju formiranje vlasti u BiH", kazao je Zatler.

Govorio je i o njegovim prioritetima za ovu godinu.

"Jedna od konkretnih aktivnosti podrazumijeva određene izmjene u radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća kao jedne od vodećih institucija u pravosuđu. Tu naglasak stavljamo na prijave imovinskih kartona. Situacija koju imamo danas nije rezultat dešavanja proteklih dvije, pet ili šest godina već proteklih 25 godina, jednog postepenog urušavanja ovog sistema", pojasnio je Zatler.

Još jedan od prioriteta, kako je kazao, je Izborni zakon, koji se nalazi u 14 ključnih prioriteta.

"Ove godine ponovo imamo izborni ciklus. Nažalost, ako se ne održe izbori u Mostaru, oni će zasjeniti izborni proces koji će se održati u svim drugim lokalnim samoupravama. Nadam se da ćemo ove godine konačno doći do trenutka da će se izbori održati u svakom kutku ove zemlje, uključujući i Mostar. Potrebno je da domaći lideri zasuču rukave i da istinski počnu raditi na važnim reformama", rekao je Zatler.

Još jedan od prioriteta su ekonomski kapaciteti BiH. Dotakao se i zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo ali i drugim bh. gradovima.

"Ovo je pitanje života i smrti. Prema najnovijem izvještaju Svjetske banke, svake godine imate oko 3.300 preuranjenih smrtnih ishoda koji su povezani sa lošom kvalitetom zraka", dodao je Zatler.

Ivan Sabolić, ambasador Hrvatske u BiH, podsjetio je da je Hrvatska prvi put na čelu EU.

"To je historijski trenutak za našu zemlju. Hrvatsko predsjedavanje dolazi u vremenu velikih promjena za EU, na početku novog institucijskog i zakonodavnog ciklusa", rekao je Sabolić.

Kako je kazao, šestomjesečni program temelji se na četiri prioriteta, a to su: Evropa koja se razvija, Evropa koja povezuje, Evropa koja štiti i Evropa koja je uticajna. Smatra da kako bi ovi prioriteti bili ostvareni potrebno je, prije svega, zaštiti svoje građane.

"Sigurnija Evropa podrazumijeva jačanje unutrašnje sigurnosti kroz garanciju slobode svakog našeg građanina. Hrvatska će se zalagati za sveobuhvatnu i održivu migracijsku politiku. Unija mora pokazati snagu i odgovoriti na savremene prijetnje vladavini prava. Hrvatska će se posebno zalagati za globalno vodstvo Unije. Posebnu odgovornost EU ima prema svom najbližem susjedstvu. Smatramo da evropska perspektiva za naše neposredno susjedstvo nema alternative. Zalagat ćemo se za otvaranje pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Bitan nam je mogući napredak BiH prema statusu kandidata. Hrvatska je spremna pomoći BiH na tom putu. Vjerujemo kako će BiH uložiti napore u reformske procese koji će biti prepoznati", izjavio je Sabolić.

Edin Dilberović, direktor Direkcije za Evropske integracije BiH, nada se da će BiH ostati dosljedna svom evropskom putu.

"Svjesni smo da dinamika procesa proširenja u dobroj mjeri ovisi o stavovima EU, odnosno samih zemalja članica. A svjesni smo da ovisi i o nama samima u onoj mjeri u kojoj smo sposobni isporučiti nešto kvalitetno prije samita u Zagrebu, prije novog procesa proširenja. Dobijanje statusa kandidata ovisi o nama, BiH, našim institucijama", rekao je Dilberović.

Nada se da će BiH i političari te zemlje zadržati fokus na proširenju i EU integracijama.

Države članice Evropske unije smjenjuju se na čelu Savjeta Evropske unije svakih šest mjeseci. Za vrijeme navedenoga šestomjesečnog razdoblja predsjedništvo predsjedava sastancima na svim razinama u Savjetu te na taj način pomaže osigurati kontinuitet rada Evropske unije u Savjetu.

Republika Hrvatska predsjedava Savjetom Evropske unije od 1. januara do 30. juna ove godine.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije