BiH

Predstavnički dom BiH podržao uvođenje jedinstvenog broja 112 za hitne situacije

Predstavnički dom BiH podržao uvođenje jedinstvenog broja 112 za hitne situacije
Foto: Nedžad Uglješa | Predstavnički dom BiH podržao uvođenje jedinstvenog broja 112 za hitne situacije

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH večeras je u Sarajevu usvojio u drugom čitanju Prijedlog zakona o dopunama Zakona o komunikacijama, kojim se predviđa uvođenje na nivou BiH jedinstvenog broja 112 za hitne situacije.

Ovaj zakonski prijedlog predložio je Savjet ministara, a da bi zakon postao važeći potrebno je da bude usvojen u Domu naroda parlamenta BiH.

Predstavnički dom nije dao dodatni rok za dostavljanje izvještaja nadležne komisije za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je predložio Nezavisni blok, čime je završena procedura za ovaj zakonski prijedlog.

U obrazloženju predloženih rješenja predlagači su naveli da se njima zagovara unapređenje izbornog procesa putem izmjena koje se odnose na proceduru izbora biračkih odbora, stvaranje pretpostavki za uvođenje elektronskog glasanja, sprečavanje izbornih prevara na biralištima, kao i regulisanje održavanja ponovljenih izbora u slučajevima prekida izbora zbog vanrednih okolnosti.

Zbog nedostatka potrebne većine glasova iz Republike Srpske na usaglašavanje je upućen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH.

Navedeni zakon, koji su u parlamentarnu proceduru uputili poslanici Aleksandra Pandurević (SDS) Borjana Krišto (HDZ BiH) i Mirsad Isaković (SBB) odnosi se na efikasniju zaštitu lica koja prijavljuju korupciju, unapređenjem normativnog okvira.

Podršku poslanika u prvom čitanju dobio je Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH, koji je predložio Savjet ministara.

Ovim zakonskim prijedlogom definiše se da svako policijsko tijelo BiH koje ima status upravne organizacije predlaže ministru bezbjednosti BiH po dva policijska službenika za članove Odbora za žalbe, od kojih će ministar predložiti četiri policijska službenika Savjetu ministara na izbor i imenovanje.

Predstavnički dom prihvatio je negativno mišljenje Ustavnopravne komisije za Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, čime je okončana procedura za prijedlog poslanika Nezavisnog bloka.

Predložena izmjena, prema obrazloženju predlagača, imala je za cilj obezbjeđivanje postavljanja na mjesto državnog službenika najuspješnijeg kandidata i smanjenje zloupotrebe putem dosadašnjeg mehanizma diskrecionog prava koje omogućava da na konkursu budu izabrani najlošiji kandidati.

Poslanici su imenovali dosadašnjeg parlamentarnog vojnog povjerenika Boška Šiljegovića na novi mandat od pet godina.

Usvojeni su izvještaji Kancelarije za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji 10 institucija BiH za 2016. godinu te nekoliko zaključaka koji treba da doprinesu otklanjanju problema koje su uočili revizori.

Podržana je inicijativa poslanika Denisa Bećirovića iz SDP-a kojom Predstavnički dom poziva nadležne organe Hercegovačko-neretvanskog, Livanjskog, Zapadnohercegovačkog i Posavskog kantona da najkasnije u roku od 30 dana od dana njenog usvajanja u Predstavničkom domu, izmijene i dopune svoje ustave s ciljem obezbjeđenja ustavne ravnopravnosti Srba.

Inicijativom se traži da se u ustavima kantona, u kojima to do sada nije učinjeno, precizira i obezbijedi ustavna ravnopravnost jezika bošnjačkog i srpskog naroda, te latinice i ćirilice.

Na prijedlog poslanika Nezavisnog bloka, usvojena je inicijativa u vezi sa maloprodajnom maržom distributera nafte i naftnih derivata.

Predstavnički dom dao je saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o zajmu (Projekat jačanja bankarskog sektora) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj ukupne vrijednosti 56,6 miliona evra.

Zaključujući današnju sjednicu predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto najavila je za 28. februar zajedničku sjednicu oba doma, na kojoj će se poslanicima i delegatima obratiti predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije