BiH

Predstavnički dom BiH prihvatio hitnu proceduru Izmjena i dopuna Zakona o akcizama

Predstavnički dom BiH prihvatio hitnu proceduru Izmjena i dopuna Zakona o akcizama
Foto: Nedžad Uglješa | Predstavnički dom BiH prihvatio hitnu proceduru Izmjena i dopuna Zakona o akcizama
Mirsada Lingo Demirović

SARAJEVO - Poslanici Predstavničkog doma BiH danas su prihvatili da se po hitnoj proceduri razmatra i glasa o Zahtjevu poslanika Saveza za promjene o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH koji van snage stavlja Zakon o akcizama donesen u decembru prošle godine, a čija je implementacija počela 1. februara.

Poslanici se još nisu izjasnili o predloženim zakonskim rješenjima.

Diana Zelenika (HDZ 1990) koja je u decembru prošle godine, na neki način i odlučila da Zakon o akcizama u BiH prođe parlamentarnu proceduru juče je  kazala da je to bila odluka njene stranke jer su smatrali da evropski put nema alternativu.

"Nismo željeli da dalje propada putna infrastruktura u BiH, željeli smo da krene izgradnja, ali smo prevareni. Gorka stvarnost me razuvjerila da će  početi graditi i sama spoznaja da ovom državom vladaju oni koji ne znaju ni kako rasporediti novac od tih akciza, a marže na naftu i naftne derivate počele su se određivati odokativno", kazala je Zelenika koja je rekla da će podržati ovaj prijedlog.

Za riječ se javio i Safer Demirović (nezavisni poslanik) koji je donedavno bio u Klubu SDA i sam je podržao Zakon o akcizama u BiH, konstatujući da je i sam pogriješio kada je podržao  pomenuti zakon.

Saša Magazinović (SDPBiH) istakao je da su prevareni svi, i oni koji su bili za akcize i oni koji su bili protiv akciza.

"Ismijavani su svi oni koji su tvrdili da će doći do poskupljenja većih nego što je iznos akciza i da će doći do lančanih poskupljenja. Danas kada su  cijene nafte i naftnih derivata povećane više nego što su akcize, vidjeli smo da u BiH  tzv. biznismeni pokazali da su 'lovci u mutnom' i da  su otkrili svoje pravo lice ostvarujući ekstra profit krijući se iza institucija", kazao je Magazinović.

Nakon burne rasprave u nastavku  62. sjednice Predstanvičkog doma BiH koja je započela još 30. maja tokom koje su pojedini poslanici  optuživali jedni druge, ali i  komentarisali ko je  pravi Hrvat, a ko ne, većina poslanika, ipak, je konstatovala da sumnjaju da CIK BiH može da organizuje fer i korekte izbore, stoga je Predstavnički dom usvojio zaključak da se od Doma naroda zatraži da se hitno okonča procedura usvajanja izmjene Izbornog zakona BiH koja predviđa uvođenje skenera na biračka mjesta.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije