BiH

Predstavnički dom BiH sutra o Izbornom zakonu BiH: HNS-ov prijedlog osuđen na propast

Predstavnički dom BiH sutra o Izbornom zakonu BiH: HNS-ov prijedlog osuđen na propast
Foto: NN Arhiva | Predstavnički dom BiH sutra o Izbornom zakonu BiH: HNS-ov prijedlog osuđen na propast

SARAJEVO - Predstavnički dom BiH konačno bi, nakon tri mjeseca čekanja, na sutrašnjoj sjednici mogao da se odredi o prijedlogu Hrvatskog narodnog saveza (HNS) u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH, koji je, kako sada stvari stoje, osuđen na propast jer neće dobiti zeleno svjetlo od poslanika SDA, njihovih kolega iz Saveza za promjene i opozicionih poslanika.

Iako se ne nalazi na predloženom dnevnom redu sjednice, on se može naći ako se uvrsti po hitnom postupku. Prema Poslovniku, ako ide po ovoj proceduri, o njemu ne raspravljaju komisije, nego ga Kolegij direktno uvrštava na sjednicu, a poslanici ne mogu amandmanski reagovati.

Ognjen Tadić (SDS), predsjedavajući Doma naroda BiH, potvrdio je "Nezavisnim" da je u četvrtak potpisao papir kojim se putem Sekretarijata dokument upućuje u Predstavnički dom.

"Ne znam šta su oni radili i kako, ali to više nije na nama", rekao je Tadić.

Kako saznajemo, prijedlog je u Predstavnički dom došao dan kasnije, u petak.

Borjana Krišto (HDZ BiH), predsjedavajuća Predstavničkog doma BiH, kazala je "Nezavisnim" da nema razloga da se ovaj prijedlog ne nađe na dnevnom redu sjednice zakazane za sutra.

"Ako je Dom naroda uputio prijedlog, nema razloga da se o tome ne raspravlja. Stečeni su svi poslovnički uslovi", istakla je ona.

Šefik Džaferović (SDA), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, kaže da ne zna je li prijedlog stigao u taj dom, ali da je ubijeđen da neće proći.

"Ako je stigao, on ide po hitnoj proceduri", objasnio je Džaferović. Istakao je da njegova stranka nije još uputila svoj prijedlog u parlamentarnu proceduru, te da će to učiniti, kao što je i najavljeno, tek kad se okonča procedura za prijedlog koji već postoji.

Damir Bećirović, poslanik DF-a, kaže da oni neće podržati prijedlog HNS-a.

"Mi smo 2015. godine uputili Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH i on nije prošao Ustavno-pravnu komisiju. Nema jednostavno volje da se naprave konkretne i prave izmjene", kaže Bećirović. Upitan da li je moguće da se desi da ne bude izbora, on je rekao da vjeruje da se to neće desiti, mada je, kako ističe, sve moguće jer HDZ i SNSD imaju "svoje ljude" u CIK-u.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a, kaže da ni oni neće podržati HNS-ov prijedlog. Kaže da je razlog što je tri mjeseca trebalo da Dom naroda s četvrtog sprata uputi ovaj prijedlog na drugi sprat političke prirode i da HDZ izmjene nije predložio da bi one bile prihvaćene.

"HDZ je savršeno dobro pokazao šta misli o ravnopravnosti naroda u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje nije dozvolio konstitutivnost srpskog naroda", kazao je Magazinović, dodavši da su HDZ i SDA najodgovornije za lošu političku situaciju, a nekada im u tom pomaže SNSD.

Poslanica SNSD-a Dušanka Majkić kazala da će ta stranka podržati prijedlog koji je uputio HNS, jer on sadrži dva bitna principa za koja se partija zalaže.

"To je da niko nikome ne bira predstavnike i izbor srpskih delegata u Domu naroda FBiH", kazala je Majkićeva.

Aleksandra Pandurević, poslanica SDS-a, kaže da oni neće podržati HNS-ov prijedlog ako bude išao u hitnu proceduru. Tvrdi da taj prijedlog nije u skladu s ustavno-pravnim rješenjima, ali da je dobro što se ova priča otvara u parlamentu.

"Parlament BiH još prije dvije godine uputio je zahtjev Parlamentu FBiH u vezi s izborom srpskih delegata u Domu naroda FBiH. Još nikada nije stigao odgovor", ističe Pandurevićeva.

Mirsad Isaković, poslanik SBB-a, kaže da ukoliko ne budu mogli amandmanski da djeluje prijedlog neće dobiti njihovu podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije