BiH

Predstavnički dom FBiH vanredno o penzijama i transplantaciji organa

Predstavnički dom FBiH vanredno o penzijama i transplantaciji organa
Foto: N.N. | Predstavnički dom FBiH polovinom novembra vanredno o penzijama i transplantaciji organa

​SARAJEVO - Vanredna sjednica Predstavničkog doma FBiH biće održana polovinom ovog mjeseca, a na njoj će biti samo dvije tačke, Prijedlog zakona o Penzionom fondu FBiH i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja.

Ovo je u petak "Nezavisnim" potvrdio Edin Mušić (SDA), predsjedavajući ovog doma, koji je istakao da se mora ispoštovati Poslovnik i da je potrebno da prođe 15 dana od momenta kada je Vlada uputila Prijedlog zakona o Penzionom fondu u parlamentarnu proceduru.

"To je vrijeme koje je poslanicima potrebno da prouče prijedlog. Nisam želio da sjednica na kojoj će se razmatrati ova dva zakona bude opterećena drugim tačkama, te pitanjima i odgovorima. Mislim da je to prevažna oblast i da nam treba potpuna koncentracija da raspravljamo o ovome i donesemo odluku", rekao je Mušić.

Penzioneri u FBiH 25. oktobra su održali proteste pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu tražeći da se što prije donese zakon o penzionom fondu, te da se u okviru tog zakona omogući povećanje penzija.

Penzioneri su nakon sastanka sa Vladom i obećanja da će istog dana biti u parlamentarnu proceduru upućen ovaj prijedlog poručili da, ukoliko do 1. januara ovaj zakon ne bude realizovan, oni će izaći na masovnije proteste koji će, kako su naveli, biti radikalni.

Kako stvari stoje, zakon o Penzionom fondu, i pored toga što neće imati podršku opozicije, najvjerovatnije će proći u Predstavničkom domu FBiH. Međutim, sporan je Dom naroda FBiH, jer teško da će dobiti podršku Kluba srpskog naroda i Kluba ostalih u kojima je većina delegata iz opozicionih partija.

Nasir Beganović, šef Kluba poslanika SBB-a u Predstavničkom domu FBiH, kaže da nije vidio još Prijedlog zakona o Penzionom fondu, te da neće podržati  zakon ukoliko on ne predviđa smanjenje penzija.

"Ukoliko zakon predviđa povećanje penzija, onda ćemo to podržati. Što se tiče Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, ako se radi o istom zakonu koji je bio  već pred nama, mi ćemo ga podržati, jer smo i prošli put učinili isto", kaže Beganović.

Dženan Đonlagić, šef Kluba poslanika DF-a, kaže da predsjedavajući ovog doma ne saziva vanrednu sjednicu zbog toga što su Penzioni fond i transplantacija organa važne teme, nego zato što ne može da sazove redovnu jer se ne mogu složiti ni dnevni red da usvoje.

"Što se  tiče izmjena Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, to ćemo podržati, a što se tiče zakona o Penzionom fondu, njega nećemo podržati jer smatramo da je diskriminatorski prema samim penzionerima", kazao je Đonlagić.

Elvir Karajbić, šef Kluba poslanika SDP-a, ističe da će izmjene Zakona o transplantaciji organa podržati ukoliko je on usklađen sa legislativom EU i ukoliko će olakšati situaciju bolesnicima.

"Što se tiče zakona o PIO, pripremamo jedno 90 amandmana na Vladin prijedlog. Smatramo da ovakav prijedlog neće donijeti ništa dobro ni sadašnjim, a ni budućim penzionerima, te da Vlada ovakvim zakonom želi da on završi na Ustavnom sudu, što bi moglo imati isti scenarij kao i u Hrvatskoj i dovesti do smanjenja penzija", tvrdi Karajbić i dodaje kako oni neće podržati ovakav zakon.

Slavica Josipović iz Kluba hrvatskih stranaka kaže da  će stav imati  nakon sjednice Kluba, koja će biti održana neposredno pred sjednicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije