BiH

Predstavnički dom usvojio prijedlog izmijena i dopuna Zakona o upravnim sporovima

Predstavnički dom usvojio prijedlog izmijena i dopuna Zakona o upravnim sporovima
Foto: Nedžad Uglješa | Predstavnički dom usvojio prijedlog izmijena i dopuna Zakona o upravnim sporovima

SARAJEVO - Poslanici Predstavničkog doma parlamenta BiH usvojili su danas u drugom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH kojim se preciziraju nejasne norme u postojećem zakonskom rješenju.

Ovim izmjenama obezbjeđuje se da stranke u kraćim rokovima ostvare pravo na sudsku zaštitu ukoliko smatraju da je neko njihovo pravo uskraćeno ili nije ostvareno u upravnom postupku pred nadležnim tijelima uprave.

Vrši se i usklađivanje ovog zakona sa propisima Republike Srpske i Federacije BiH i zemalja okruženja, što bi trebalo da doprinese većoj usaglašenosti pravne prakse.

Pošto večeras nije bilo entitetske većine, poslanici će se naknadno izjašnjavati o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH (prvo čitanje), kojim se predviđa uvođenje inspekcijskog nadzora u slučaju postojanja sumnje na korupciju i nepravilnosti u radu institucija BiH.

Očekuje se da će uvođenje inspekcije obezbijediti transparentnije trošenje budžetskih sredstava.

Istu sudbinu naknadnog izjašnjavanja doživjeli su i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o patentu, Zakona o Sudskoj policiji BiH i Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

Donesen je zaključak da se danas ne glasa o Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti BiH.

Prijedlog izmjene Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, čiji su predlagači poslanici Nezavisnog bloka Mirjana Marinković Lepić i Predrag Kojović, nije dobio podršku.

Predstavnički dom nije imao entitetsku većinu ni za izvještaj - detaljna analiza rada Izvozno-kreditne agencije BiH sa posebnim naglaskom na poslovanje sa "Unisom" – fabrikom cijevi Derventa, sa prijedlogom mjera za rješavanje problema u radu ove agencije, sa zaključkom nadležne parlamentarne komisije.

Usvojeni su godišnji konsolidovani izvještaj unutrašnje revizije za 2017. godinu, te konsolidovani izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama BiH za 2017. godinu.

Poslanici nisu primili na znanje godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH za 2017. i 2018. godinu, dok je usvojen zaključak o organizovanju tematske sjednice o VSTS-u i obaveznom prisustvu predsjednika ovog tijela Milana Tegeltije. Zaključak o vraćanju instituta supsidijarnog tužioca nije imao entitetsku većinu.

Izvještaj o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH dobo je zeleno svjetlo poslanika, kao i Specijalni izvještaj o izgledu, upotrebi i zaštiti službenih obilježja u BiH.

Predstavnički dom usvojio je izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2018. godinu, sa zaključkom o utvrđivanju štete nastale od oslobađajućih sudskih presuda.

Izvještaj o sprovođenju opštih izbora 2018. godine i izvještaj o sprovođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2018. godini, čiji je podnosilac Centralna izborna komisija BiH, nisu usvojeni.

Poslanici su primili na znanje informaciju o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembar 2017. godine, sa zaključkom iz mišljenja Komisije za finansije i budžet.

Poslanici su potvrdili izbor članova Predstavničkog doma u zajedničkim komisijama oba doma, te stalnim delegacijama u međunarodnim organizacijama čiji je član parlament BiH.

Poslanici su prihvatili i inicijativu poslanika SDP-a Saše Magazinovića u vezi sa sprečavanjem zloupotreba korištenja službenih vozila u institucijama BiH.

Data je saglasnost za ratifikaciju većeg broja međunarodnih konvencija, sporazuma i ugovora, nakon čega je sjednica završena.

Naredna sjednica Predstavničkog doma biće održana 4. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije