BiH

Prekinuta sjednica Komisije za finansije i budžet zbog nedostatka kvoruma

Prekinuta sjednica Komisije za finansije i budžet zbog nedostatka kvoruma
Foto: Srna | Prekinuta sjednica Komisije za finansije i budžet zbog nedostatka kvoruma

SARAJEVO - Sjednica Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je danas zbog nedostatka kvoruma prilikom utvrđivanja dnevnog reda kada je sjednicu napustio delegat i član komisije iz bošnjačkog naroda Denis Bećirović (SDP), tako da niko od Bošnjaka nije bio prisutan na sjednici.

Bećirović je na sjednici zatražio da se raspravlja o tome zbog čega u Dom naroda nije stigao prijedlog budžeta institucija BiH za 2021. godinu i napomenuo da je ovaj dokument u Dom naroda trebao da stigne do 15. novembra.

"Budžeta nema do danas. Tražim da Komisija usvoji zaključak i upozori Savjet ministara na kršenje Poslovnika Doma naroda i da se hitno dostavi prijedlog budžeta", rekao je Bećirović i obavijestio komisiju da će napustiti sjednicu ukoliko tačka koju je predložio ne bude uvrštena u dnevni red i ne dobije podršku.

Na to je zamjenik predsjedavajuće Komisije Lidija Bradara (HDZ) konstatovala da je Predsjedništvo BiH zakonski predlagač budžeta.

Predsjedavajuća komisije Dušanka Majkić (SNSD) rekla je Bećiroviću da ono što Bećirović traži nema svrhe.

"Nema potrebe da ovo uvrštavamo u dnevni red da bi držali monologe ako ne znamo tačno stanje kada je riječ o budžetu. Ovim ništa nećemo postići", konstatovala je Majkićeva.

Član Komisije Marina Pendeš (HDZ) predložila je da se do naredne sjednice obezbijede kvalitetni materijali i informacije.

Nakon što Bećirovićev prijedlog uvrštavanja ove tačke u dnevni red nije dobio podršku, on je napustio sjednicu Komisije, pa nije bilo kvoruma, tako da revizorski izvještaji o kojima je Komisija trebala da zauzme stav nisu razmatrani.

Bradara je navela da je prisustvo Bećirovića na komisijama uglavnom onda kada za sjednice ima svoje inicijative, te da uglavnom ne dolazi na sjednice kada tih inicijativa nema.

Nakon što je sjednica prekinuta, Majkićeva je izjavila Srni da je komisija trebala raspravljati o revizorskim izvještajima za 2019. godinu, a da je Bećirović tražio da se raspravlja o tome što još nema budžeta za narednu godinu.

"Da su u pitanju dobre namjere, Bećirović bi taj zahtjev uputio prije nekoliko dana i obezbijedili bi izvještače da nas obavijeste o tome gdje se tačno budžet u ovom momentu nalazi. NJegovom prijedlogu nije se moglo udovoljiti jer je Dom naroda posljednja instanca pri usvajanju budžeta i dobija ga kao prijedlog od Predstavničkog doma", rekla je Majkićeva.

Ona je dodala da ne spori da je dobro da se zna šta se dešava sa budžetom za narednu godinu, ali da nije dobro da se to radi na ovaj način.

"Naročito nije dobro da sve institucije koje su danas došle ne odgovore Komisiji zašto su poslovale tako kako su utvrdili revizori i da objasne zbog čega dolazi do grešaka u primjeni Zakona o javnim nabavkama, zbog čega se krše propisi i drugi propusti koji su ustanovljeni. Svi su ostali bez mogućnosti da iznesu svoje stavove i zaista je šteta što sjednica nije održana", rekla je Majkićeva.

Majkićeva je dodala da u posljednje vrijeme Bošnjaci ne dolaze na sjedice radnih tijela.

"Šta je pravi razlog trebalo bi da odgovori član Kolegijuma Doma naroda Bakir Izetbegović. Ima neki razlog očito zbog koga Bošnjaci ne dolaze i oni bi trebali ponuditi odgovor", navela je Majkićeva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije