BiH

Preminuo Živko Radišić

Preminuo Živko Radišić
Foto: N.N. | Preminuo Živko Radišić
Ljiljana Radić

BANJALUKA- Živko Radišić, bivši gradonačelnik Banjaluke i član Predsjedništva BiH preminuo je danas u 84. godini u Banjaluci u UKC RS gdje je bio hospitalizovan, potvrđeno je "Nezavisnim".

Kako je potvrdio naš izvor, on je nakon pada bio smješten na Odjelu za ortopediju i traumatologiju Univerzitetsko- kliničkog centra Republike Srpske, ali  ga je danas oko 13 časova izdalo srce.

Radišić je rođen Prijedoru 1937. godine, a diplomirao je 1964. na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Jedno vrijeme je bio na čelu Socijalističke partije Republike Srpske dok je funkciju gradonačelnika Banjaluke obavljao od 1977. do 1982. godine.

Radišić je za vrijeme velikog zemljotresa u Banjaluci bio u vrhu banjalučke gradske vlasti te neposredno zadužen za saniranje posljedica.

Godinama nakon potresa je i kao načelnik nadgledao obnovu i kumovao otvaranju nekih novih objekata, poput Banjalučkog univerziteta, bolničkog centra na Paprikovcu i nekoliko klinika i odjeljenja, među kojima su bili i dječje i zarazno odjeljenje.

Bio je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske od oktobra 1998. do juna 1999, kao i srpski član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske u periodu od oktobra 2000. do juna 2001.

Postao je senator Republike Srpske u drugom sazivu Senata 2009. godine.

Rajko Kuzmanović, tadašnji Predsjednik Republike Srpske ga je 1. novembra 2010. odlikovao Ordenom časti Republike Srpske sa zlatnim zracima za doprinos u jačanju ugleda Republike Srpske.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije