BiH

Presuda Karadžiću osveta zapada Srbima

Presuda Karadžiću osveta zapada Srbima
Presuda Karadžiću osveta zapada Srbima

BEOGRAD - Geopolitičar ruskog instituta "Katehon" Leonid Savin smatra presudu prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću osvetom Zapada srpskom narodu u američkoj geopolitičkoj igri.

Savin je za "Večernje novosti" rekao da je Moskva znala da će Karadžić biti osuđen, ali da nije očekivala toliku kaznu, te da zna i da bivši predsjednik Srpske nije ni kriminalac, ni mafijaš, a najmanje osoba koja je izdavala ključne naredbe koje su uzrokovale krvoproliće u BiH.

On je istakao da prvi test na Balkanu ima koncept "mrežno-centričnih" ratova, koji je osmislio Amerikanac DŽon Vorden.

Savin je objasnio da je riječ o oružanom sukobu u kojem su mete prvenstveno građani, a zatim vojnici.

"Ne gađaju se svi ciljevi već sva čvorišta društveno-ekonomskog života, zemlje i kompletna infrastruktura", ukazao je Savin, koji je na dan izricanja presude Karadžiću i godišnjicu NATO bombardovanja boravio u Beogradu.

On je naglasio da je kod agresora važno da prethodno među građanima obezbijedi saveznike na terenu a, prije svega, cilj je da se porazi duh naroda koji je napadnut.

"Ovakvi ratovi inače po vladajućim ratnim zakonima nisu dozvoljeni i zato ih Zapad izvodi bez odobrenja UN. Hibridni ratovi u današnjem obliku počeli su praktično NATO agresijom na Jugoslaviju", kaže Savin.

Savin je istakao i da na migrantski talas u Evropi treba gledati kao na komponentu hibridnog rata protiv najstarijeg kontinenta i treba znati da je njegov koncept nastao na Harvardu.

"Migranti su u Evropu pozivani iz dva velika centra u EU, od kojih je jedan u Engleskoj. Neke zemlje, uključujući i NJemačku, zvale su izbjeglice `da ih zaštite`. Veoma je važno da su se u mnogim zemljama pojavile partije i lideri koji su protiv slijepog slušanja SAD", rekao je Savin.

On je naveo da su najgore zločine u ime takozvane "Islamske države" u Siriji počinili ljudi koji su došli iz Evrope.

"To svjedoče njihovi video-zapisi, koje uredno ostavljaju. Broj evropskih `fanatika` Arapa i muslimana koji su druga ili treća generacija odrasla u Evropi, nažalost nije poznat, a prećutkuje se da ratuju i u `Al nusri` i sličnim pokretima. Interesantno je pitanje ko je te ljude vrbovao, isprao im mozak i kako to nije primijećeno u zemljama iz kojih dolaze", istakao je Savin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije