BiH

Pretučen vladika Hrizostom

Pretučen vladika Hrizostom
Pretučen vladika Hrizostom

BOSANSKI PETROVAC Episkop bihaćkopetrovački Hrizostom pretučen je u noći između nedjelje i ponedjeljka u svojoj rezidenciji u Bosanskom Petrovcu.

Oko dva sata iza ponoći u rezidenciju je provalilo više lica koji su vladiku Hrizostoma zatekli u njegovoj spavaćoj sobi. Napadači su, kako saznajemo, episkopu svezali ruke i noge i prijeteći mu smrću tražili od njega da im kaže gdje je novac.

Jedan od napadača sjeo mu je cijelom težinom na leđa i davio ga peškirom, a potom ga je tukao šakama i kopčom od njegovog monaškog pojasa.

Napadači su ispreturali stvari po kabinetu i napustili rezidenciju episkopa koji je uspio da oslobodi svezane ruke i skine plastični povez sa usta, te je telefonirao jednom od službenika Eparhije.

Iz Uprave policije MUP-a USK saopšteno je da je Policijskoj stanici u Petrovcu sveštenik M.P. prijavio da ga je telefon pozvao vladika Hrizostom i obavijestio da je fizički napadnut od strane nepoznatih lica. Policija je saopštila da je istraga u toku.

`S obzirom da je ta za sada nepoznata osoba vladiki Hizostomu svezala i ruke i noge, usta začepila selotejpom, te tražeći od njega ključeve blagajne žestoko ga pretukla, uz prijetnju da će ga zaklati, mi to ocjenjujemo kao pokušaj ubistva`, rekao je arhiđakon Varnava, sekretar Upravnog odbora Eparhije bihaćko-petrovačke.

Njega čudi da su nasilnici uspjeli neopaženo ući u rezidenciju s obzirom da je ovaj vjerski objekat pod danonoćnim osiguranjem policije od marta kada se dogodila posljednja od tri provale. Čudi ga i činjenica da raniji provalnici nikada nisu pronađeni.

U ranim jutarnjim satima, po saznanju šta se desilo s vladikom, arhiđakon Varnava je pozvao dežurnog liječnika Doma zdravlja da dođe u rezidenciju.

`Dobio sam odgovor da povrijeđenog moramo dovesti u Dom zdravlja, jer ljekar ne smije napuštati radno mjesto. Policijskim kolima smo vladiku Hrizostoma, koji ima povrede glave i uboje po tijelu od udaraca šakama, nogama i kaišem s teškom kopčom, odvezli do Doma zdravlja i poslije ukazane pomoći ponovo vratili u njegovu rezidenciju`, kaže arhiđakon Varnava.

Policija PS Bosanski Petrovac, MUP-a Unsko-sanskog kantona, te pripadnici Jedinice za podršku MUP-a juče su u potpunoj blokadi držali rezidenciju vladike bihaćko-petrovačkog, omogućujući istražnim organima da rade svoj posao. Nisu dozvolili ni Draganu Kecmanu, načelniku općine Bosanski Petrovac, da posjeti povrijeđenog vladiku.

Kosa Latinović ima kuću preko puta rezidencije vladike Hrizostoma i kaže kako ništa nije ni čula ni vidjela.

`Mi u Medžlisu Islamske zajednice u Bosanskom Petrovcu najenergičnije se ograđujemo od ovog slučaja i najoštrije ga osuđujemo`, kaže Mustafa Ferizović, predsjednik IO Islamske zajednice Bosanski Petrovac.

Nezvanično smo saznali da će blokada rezidencije trajati dok iz Sarajeva ne stignu i svoj posao ne obave forenzičari.

Prijetnja suživotu

`Ovo može da poremeti relativno dobre međunacionalne odnose Bošnjaka i Srba u Bosanskom Petrovcu, jer su pripadnici oba naroda u najvećem broju povratnici u svoj grad`, kaže Dragan Kecman, načelnik općine Bosanski Petrovac.

`Iskreno se nadam da će policija napokon otkriti počinioca ili više njih i privesti ih pravdi`, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije