BiH

Prihvaćen prijedlog izmjena Zakona o akcizama

Prihvaćen prijedlog izmjena Zakona o akcizama
Foto: Fena | Prihvaćen prijedlog izmjena Zakona o akcizama

SARAJEVO - Komisija za finansije i budžet Parlamentarne skupštine BiH prihvatila je danas Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama uprkos upozorenjima predstavnika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) da bi usvajanje tog zakonskog prijedloga dovelo do, kako kažu, destabilizacije sistema raspodjele prihoda.

Ovim zakonskim prijedlogom predviđa se da pet odsto ukupnog prihoda prikupljenog na duvanske prerađevine bude usmjereno prema Fondu solidarnosti Republike Srpske i Fondu solidarnosti Federacije BiH, te ekvivalentno nadležnoj instituciji u Brčko distriktu sa izričito ekvivalentnom namjenom onoj koju imaju ova dva fonda, prema metodologiji raspodjele na osnovu krajnje potrošnje.

Član Komisije Mirjana Marinković Lepić rekla je da bi ta sredstva bila namijenjena za liječenje djece.

Predstavnik UIO rekao je da zakonski prijedlog nije dobar jer bi "doveo do novog akciznog opterećenja preko svake mjere".

"Bilo kakvo proširivanje destabilizovalo bi sistem raspodjele prihoda, a provođenje ovog zakonskog prijedloga tražilo bi izmjene većeg broja propisa", dodao je predstavnik UIO.

Predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predrag Kožul rekao je da nije pristalica rješenja kojima bi se uticalo na niže nivoe vlasti, a u prvom redu na lokalne zajednice.

Sličan prijedlog izmjena zakona o akcizama Komisija nije podržala upravo zbog stava UIO, a predložio ga je Savjet ministara.

Komisija je prihvatila godišnji izvještaj Centralne banke za prošlu godinu.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za finansije i budžet DŽenan Đonlagić rekao je da je Centralna banka jedna od pozitivnih priča postdejtonske BiH.

Komisija je prihvatila izvještaj o aktivnostima Kancelarije za reviziju institucija BiH za prošlu godinu, kao i izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi "Upravljanje troškovima prevoza u institucijama BiH" koji je sačinila Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Zamjenik glavnog revizora Jasmin Pilica rekao je da je od 74 institucije koje razmatraju revizori, njih 12 dobilo pozitivno mišljenje, 55 pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje, a šest ih je dobilo mišljenje sa rezervom.

"Izrekli smo 515 preporuka, od čega je realizovano 61 odsto i ne možemo biti zadovoljni jer u razvijenim zemljama preporuke se realizuju i do 90 odsto", rekao je Pilica.

Član Komisije Nada Mladina rekla je da predstavnici institucija nisu dovoljno aktivni da realizuju preporuke.

"Prilikom saslušanja predstavnika institucija koje su dobile mišljenje sa rezervom koje smo saslušali na prošloj sjednici Komisije pravdali su se da su tek došli u tu instituciju, pa ako se tako odnose svaki put onda nema izlaza iz toga", rekla je Mladina.

Lepićeva je istakla da je porazno da od 74 institucije koje su predmet revizorskih izvještaja samo njih 12 ima pozitivno mišljenje, a Kancelarija za reviziju postoji već 20 godina.

"Glavne preporuke revizora nisu realizovane. Tri godine drže ljude po ugovoru o djelu, netransparentni su prilikom zapošljavanja, a trebalo bi da je to nemoguće", rekla je Lepićeva i dodala da je zatečena indolentnim ponašanjem određenih institucija, te da ono što je zatekla na nivou BiH "gotovo nevjerovatno".

Tokom rasprave o upravljanju troškovima prevoza u institucijama BiH, Pilica je ocijenio da je ključni problem nedostatak kontrole.

"Moguće da je bilo lažnih prijava prebivališta i dok se pitanje kontrole oko toga ne riješi i ne reguliše, teško da će biti napraviti pomake", rekao je Pilica.

Lepićeva je navela da je to još jedan primjer da ne postoji odgovornost i kontrola prilikom trošenja javnog novca.

"Broj zaposlenih se smanjio, a povećani troškovi prevoza, što je još jedan dokaz o ležernom odnosu i neodgovornosti", rekla je Lepićeva.

Komisija je usvjila zaključak kojim od Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH traži da zaduži Savjet ministara da u roku od tri mjeseca informiše poslanike o planiranim i preduzetim aktivnostima na realizaciji preporuka iz Izvještaja o izvršenoj reviziji učinka o temi "Upravljanje troškovima prevoza u institucijama BiH".

na današnjoj sjednici k znanju je primljen Finansijski izvještaj Kancelarije za reviziju institucija BiH za prva tri mjeseca ove godine.

Komisija je odgodila izjašnjavanje o poslaničkoj inicijativi Predraga Kojovića, Aide Baručije, Mirjane Marinković-Lepić i Damira Arnauta kojom od Savjeta ministara traže da hitno, a najkraće u roku od 15 dana u parlamentarnu proceduru dostavi izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama.

Komisija je tokom rasprave o prijedlogu izmjena Zakona o javnim nabavkama konstatovala da se na ovim zakonskim izmjenama radi dvije godine i da je potrebno pribaviti mišljenja i stavove i Agencije za javne nabavke i Savjeta ministara. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije