BiH

Prijavljeni za poreske malverzacije veće od četiri miliona maraka

Prijavljeni za poreske malverzacije veće od četiri miliona maraka
Foto: Arhiva | Prijavljeni za poreske malverzacije veće od četiri miliona maraka

BANJALUKA - Inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove Poreske uprave Republike Srpske su, za devet mjeseci ove godine, tužilaštvima u Srpskoj dostavili desetine izvještaja i obavještenja, kojim su obuhvaćene i firme i fizička lica, zbog sumnje u poreske malverzacije u ukupnom iznosu većem od četiri miliona maraka.

Kako je "Nezavisnim novinama" potvrđeno iz Poreske uprave Republike Srpske, od januara do septembra su inspektori tužilaštvima dostavili 33 izvještaja, od čega 30 protiv firmi, a tri za fizička lica, i to za poreska krivična djela sa ukupnom štetom po budžet Republike Srpske od 2.870.516 KM.

"Najviše izvještaja, njih 30, u ovoj godini podneseno je zbog sumnje u utaju poreza i doprinosa te jedan izvještaj zbog sumnje u nepravilno izdvajanje sredstava pravnog lica, a podnesene su i dvije dopune izvještaja", rekao nam je Nikola Salapura, portparol Poreske uprave RS.

U isto vrijeme, Odjeljenje za istrage i obavještajne poslove je nadležnim tužilaštvima u Republici Srpskoj dostavilo 28 obavještenja zbog sumnje u utaju poreza i doprinosa, sa ukupnom štetom po budžet Srpske od 1.178.811 KM. Od toga 25 obavještenja odnosi se na pravna, a tri na fizička lica.

"Najviše izvještaja nadležnom tužilaštvu u ovoj godini, ukupno šest, podneseno je protiv poreskih obveznika iz Banjaluke, a potom slijede Bijeljina sa četiri izvještaja te Šamac sa tri poreska obveznika protiv kojih je Poreska uprava RS dostavila izvještaje nadležnom tužilaštvu zbog sumnje da su počinili krivična djela iz oblasti poreza", naveo je Salapura za "Nezavisne novine".

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT, poručuje da objavljivanje broja ovakvih prijava djeluje preventivno, u smislu da to obeshrabruje bar dio preduzetnika koji možda razmišljaju o radnjama koje nisu u skladu sa zakonom po pitanju izbjegavanja plaćanja poreza.

"Tako da to ima efekat odvraćanja od takvih radnji. Koliki je taj efekat, to ne možemo sa sigurnošću reći, ali sigurno takav efekat postoji", rekao je Grabovac za "Nezavisne novine".

Podsjetimo, inspektori istražitelji iz Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove Poreske uprave Republike Srpske su u 10 mjeseci 2022. godine podnijeli tužilaštvima ukupno 31 izvještaj protiv firmi i u njima odgovornih lica, a zbog sumnje da su budžet RS oštetili za ukupno 4.011.928 KM.

Kako je tada potvrđeno "Nezavisnim novinama", najviše izvještaja, njih 28, podneseno je zbog sumnje u utaju poreza i doprinosa, a ostatak za ostala krivična djela.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije