BiH

Prijedlog budžeta upućen u parlamentarnu proceduru

Prijedlog budžeta upućen u parlamentarnu proceduru
Foto: N.N. | Prijedlog budžeta upućen u parlamentarnu proceduru

SARAJEVO - Predsjedništvo BiH u petak je na vanrednoj sjednici utvrdilo i u palamentarnu proceduru po hitnom postupku uputilo Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da je prijedlog usvojen jednoglasno, te da je on usvojen skoro u istom tekstu u kojem je stigao iz Vijeća ministara BiH. Podsjetio je da je ukupan budžet oko 1,8 milijardi KM, od čega se 996 miliona odnosi na finansira-nje institucija BiH, a oko 803 miliona na servisiranje međunarodnog duga BiH.

"Jedina promjena koja se dogodila je promjena koja se tiče kapitalnih izdataka Parlamentarne skupštine BiH. Mi smo slijedili logiku koju je imalo Vijeće ministara kod utvrđivanja Nacrta budžeta. Danas je predsjedavajući Vijeća ministara kazao, a to proizlazi iz samog teksta budžeta, da je obustavljena nabavka bilo kakvih automobila za sve institucije u BiH, osim za sigurnosne agencije, da su stavke koje se tiču ostalih troškova, reprezentacije, telefone i tako dalje smanjene za 50 odsto za sve institucije, osim za si-gurnosne institucije", rekao je u petak Džaferović.

Istaknuo je da su i stavke koje se odnose na nabavku namještaja i materijala smanjene za 50 odsto u svim institucijama, osim sigurnosnim agencijama.

"Vijeće ministara je planiralo da za ovu godinu uveća osnovicu za plaće, ali do toga nije došlo", dodao je Džaferović i pojasnio da je ušteđen značajan iznos novca, te će stavka koja se odnosi na eko-nomsku pomoć iznositi oko 42 miliona KM.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, rekao je da su prepolovljeni troškovi kapitalnih nabavki.

"Značajno su smanjeni i putni troškovi, tako da je ostavljeno prostora da se u programu Savjeta ministara interveniše za pomoć od posljedica vezanih za virus korona", rekao je Dodik. Upitan o zastoju pri imenovanjima na čelna mjesta u određenim agencijama, Dodik je rekao da će o tome konkretnije moći govoriti iduće sedmice i da misli da je krajnje vrijeme da se to završi.

"Krajnje je vrijeme da se imenuju oni koji su prošli proceduru i naravno da se popuni Savjet ministara na mjestima gdje postoji potreba, kao što je Ministarstvo bezbjednosti", rekao je Dodik.

Ističe da nema problem u vezi s tim, jer postoje raspodjele između srpske, hrvatske i bošnjačke strane i da to treba zadržavati dok se ne desi neka nova promjena.

"Novi dogovor podrazumijeva da sve ostane isto osim da UIO bude predmet nekog novog dogovora", kaže Dodik i naglašava da se slaže da se dogovor deblokira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije