BiH

Prijedlog saradnje sa Crnom Gorom vrijedan oko milion evra

Prijedlog saradnje sa Crnom Gorom vrijedan oko milion evra
Foto: Ilustracija | Prijedlog saradnje sa Crnom Gorom vrijedan oko milion evra

Savjet ministara utvrdio je Prijedlog sporazuma o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje između BiH i Crne Gore, vrijednog 988.235 evra, od čega je doprinos EU 840.000 evra.

Sporazum je fokusiran na promovisanje prekograničnog zapošljavanja i mobilnost radne snage uz socijalnu i inkluziju u oblasti kulture, zaštitu okoline, podršku turizmu, kulturnom i prirodnom nasljeđu, saopšteno je danas iz Savjeta ministara. 

Među mogućim korisnicima sredstava su lokalne vlasti, razvojne agencije, organizacije za podršku lokalnom preduzetništvu, mala i srednja preduzeća, turistička i udruženja kulture, nevladine organizacije, institucije za stručno i tehničko obrazovanje, organizacije za zaštitu prirode, javna tijela odgovorna za upravljanje vodama, vatrogasne/hitne službe, škole, koledži, univerziteti i istraživački centri. 

Savjet ministara je na jučerašnjoj sjednici predložio da Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH, u okvirima svoje nadležnosti i u saradnji sa nadležnim organima Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta, preduzme sve potrebne mjere s ciljem jačanja kapaciteta domaćeg pravosuđa, kako bi se obezbijedilo provođenje sudskih postupaka u skladu sa obavezujućim standardima iz Evropske konvencije. 

Savjet ministara upoznat je da je Evropski sud za ljudska prava u prošloj godini prema BiH proslijedio 63 aplikacije koje pokreću pitanja neizvršenja pravosnažnih sudskih presuda, pretjerane dužine sudskih postupaka ili povrede prava na pravičan postupak, a čija je ukupna vrijednost veća od četiri miliona KM. 

Usvojen je izvještaj o sprovođenju Sporazuma između BiH i Hrvatske o saradnji u nadzoru granice za 2017. godinu, te da Granična policija BiH nastavlja sprovođenje aktivnosti o saradnji sa Hrvatskom u graničnom nadzoru. 

Savjet ministara utvrdio je prijedlog za imenovanje članova Komisije za koncesije BiH koji će biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH, nadležnoj za imenovanje. 

U skladu sa Zakonom o koncesijama BiH, za članove Komisije za koncesije BiH imenuje se sedam članova, po tri iz Federacije BiH i Republike Srpske i jedan iz Brčko distrikta. 

Komisija za sprovođenje konkursne procedure za izbor sedam članova Komisije za koncesije BiH dostavila je Savjetu ministara rang-listu uspješnih kandidata. 

Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova Savjet ministara donio je odluku o osnivanju Koordinacinog tijela za pomoć žrtvama mina, kasetne municije i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata, u koje su imenovani predstavnici nadležnih institucija BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta, te predstavnici nevladinog sektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije