BiH

Prijedlog zakona o ublažavanju ekonomskih posljedica u FBiH pod lupom

Prijedlog zakona o ublažavanju ekonomskih posljedica u FBiH pod lupom
Foto: N.N. | Prijedlog zakona o ublažavanju ekonomskih posljedica u FBiH pod lupom
Mirsada Lingo Demirović

SARAJEVO - Prijedlog zakona o ublažavanju ekonomskih posljedica u Federaciji BiH, koji je Vlada FBiH u ponedjeljak uputila u parlamentarnu proceduru, biće uskoro pred poslanicima i delegatima.

Većina poslanika smatra da to neće biti dovoljno i da će se FBiH morati dodatno zadužiti.

Tek što su poslanici imali priliku pročitati šta piše u prijedlogu, stigao je niz primjedaba od opozicije, pa čak i set amandmana.

Javnost je žestoko reagovala zbog teksta na jednom od portala u kojem se tvrdi da Udruženje poslodavaca FBiH od Vlade FBiH traži da se  iz sredstava Fonda PIO  i  invalida uzme za pomoć privredi, nakon čega je stigao demanti ovog udruženja, iz kojeg tvrde da na tako nešto nikad nisu ni pomislili.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, za "Nezavisne" ističe da su zagovarali u Vladi FBiH da pomoć privredi ide kroz doprinose.

"Tako država pomaže fondovima, jer ti doprinosi idu direktno u fondove za penzije i zdravstvo. Ti fondovi se ne smiju dirati, zbog toga što su penzioneri socijalna kategorija, a zdravstvo  treba novca da iznese sve ovo", kaže Smailbegović, koji dodaje da ta dva fonda  niko ne bi smio dirati.

Tvrdi da poslodavci u FBiH sve vrijeme idu u tom smjeru, te da ne zna iz koje "kuhinje" je došao pomenuti spin.

Klub poslanika SDP BiH juče je predložio set amandmana na  prijedlog Vlade FBiH, i to:  Oslobađanje uplate doprinosa svim firmama koje su pogođene, subvencija plata za radnike, zakonski moratorij na kredite, odgoda plaćanja poreza na dobit, plaćeno odsustvo roditelja, zabrana raskida ugovora o zakupu i deložacije podstanara, poreske olakšice za "frilensere", parlamentarni nadzor rada Vlade i Fonda.

Ismet Osmanović (SDA), poslanik u Predstavničkom domu,  za "Nezavisne" je rekao da i Vlada i Parlament i svi organi vlasti, svako iz svog domena nadležnosti,  moraju učiniti maksimum da se ublaže ekonomske posljedice pandemije. 

Naglašava da u ovom momentu nema niko čarobni štapić da može sa nekoliko mjera, koliko god one bile sveobuhvatne, ublažiti krupne posljedice.

"Glavno težište će biti da se formiraju dva fonda. Gro sredstava, vjerovatno, biće iz različitih međunarodnih institucija. Biće potrebno još zaduženja. FBiH će se morati zadužiti značajno, ali to neće biti veliki problem ukoliko  se utroši na privredu, na revitalizaciju, jer će taj  novac kasnije biti vraćen kroz ekonomski razvoj", kazao je Osmanović.

Marinko Čavara (HDZ BiH), poslanik u Predstavničkom domu FBiH i predsjednik FBiH, ranije je rekao da mjere Vlade nisu zakasnile, ali da se mora osigurati funkcionisanje privrede.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije