BiH

Prikupljeni svi dodatni odgovori na Upitnik EK

Prikupljeni svi dodatni odgovori na Upitnik EK
Foto: Arhiva | Prikupljeni svi dodatni odgovori na Upitnik EK

SARAJEVO - Sve institucije, na svim nivoima vlasti u BiH dale su svoje dijelove odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije i sada je preostao posao na usaglašavanju konačnog sadržaja tih odgovora, saopšteno je iz Direkcije za evropske integracije BiH (DEI).

"Objedinjene odgovore finaliziraju odnosno usaglašavaju tijela sistema koordinacije na osnovu doprinosa institucija. Do sada su 33 radne grupe završile posao, bilo da su finalizirale odgovore ili da su izdvojile one o čijem sadržaju nisu postigle saglasnost. Očekuje se da preostale dvije radne grupe hitno dostave usaglašene i sporne odgovore DEI u skladu s relevantnim aktima, kako bi nefinalizirane odgovore mogla razmotriti Komisija za evropske integracije", rečeno je "Faktoru" u DEIBiH.

Međutim, u ovoj direkciji nisu željeli govoriti o tome za koje su oblasti zadužene dvije grupe koje još nisu završile posao na usaglašavanju odgovora.

Što se tiče odgovora koji jesu usaglašeni, u toku je njihovo prevođenje na engleski jezik, nakon čega slijedi verifikacija prevoda. Kada svi odgovori budu usaglašeni, prevedeni i verifikovani, moći će se proslijediti Evropskoj komisiji, koja treba da donese odluku o tome da li će BiH dobiti status kandidata za članstvo u EU ili ne.

"Prevođenje se odvija sukcesivno, odgovarajućom dinamikom, te su svi finalizirani odgovori, nakon potvrde na svim nivoima vlasti, upućivani na prevođenje, a nakon prevođenja, opet u radne grupe na redakturu. Procjena je da je preostale odgovore sadržajno moguće završiti vrlo skoro, a onda slijedi procedura potvrđivanja na svim nivoima vlasti, kako bi prevodi sveobuhvatnih odgovora, nakon potvrde i u Vijeću ministara BiH, mogli biti upućeni Evropskoj komisiji. Kada će to tačno biti, ovisi o svim učesnicima u ovom poslu", napomenuli su u DEIBiH.

Podsjećanja radi, Evropska komisija je krajem juna ove godine Bosni i Hercegovini dostavila više od 600 dodatnih pitanja radi pripreme mišljenja o davanju kandidatskog statusa. Najviše tih pitanja odnosilo se na politički kriterij, a potom slijede pitanja iz oblasti ekonomije, socijalne politike i drugo. U to vrijeme je iz Evropske komisije poručeno kako odgovore očekuju u roku od tri mjeseca, odnosno krajem septembra, ali je taj rok probijen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije