BiH

Privilegijama časte članove porodice

Privilegijama časte članove porodice
Foto: N.N. | Privilegijama časte članove porodice

BANJALUKA - U toku 2018. godine utvrđena su u Republici Srpskoj četiri slučaja sukoba interesa, koji se, između ostalog, odnose na glasanje za člana porodice i za povezano lice, a ukupno su u rad u toku prošle godine uzeta 72 predmeta, potvrđeno je "Nezavisnim" u Republičkoj komisiji za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS.

Pojašnjenja radi, kada je riječ o povredi u smislu glasanja za člana porodice i za povezano lice, ona se konkretno odnosi na član 9. Zakona o sprečavanju sukoba interesa, u kojem stoji da je jedna od zabranjenih aktivnosti privilegovanje lica radi stranačkog ili drugog opredjeljenja ili zbog porijekla, ličnih ili porodičnih veza.

"Mi često u našem okruženju imamo slučajeve da su članovi porodice privilegovani, pri čemu to niko ne postavlja kao problem, pogotovo ne oni koji se nađu u toj vrsti sukoba interesa, i mi često čujemo njihovu argumentaciju da njihovi članovi porodice ne treba da bivaju 'kažnjeni' činjenicom da oni obavljaju određene funkcije", istakla je za "Nezavisne" Tanja Topić, politička analitičarka.

Naglasila je da je veoma bitan poseban senzibilitet cjelokupne javnosti, jer se, kako kaže, ne može pogodovati i otvarati prostor, pogotovo javnih resursa, za članove porodica, za ljude koji na raspolaganju imaju određena sredstva obavljajući određenu funkciju.

"Ako smo u toku prošle godine imali samo četiri slučaja sukoba interesa, onda je to veoma smiješna situacija i predstavlja neku vrstu ismijavanja svih nas koji živimo ovdje i postavlja se pitanja smisla postojanja ove komisije", kazala je Topićeva.

Aleksandar Radeta, direktor Agencije za državnu upravu RS i član stručne grupe koja je, kako su "Nezavisne" ranije pisale, radila na novom zakonskom rješenju za sprečavanje sukoba interesa, kazao je da je dio u zakonu koji se odnosi na članove porodice preširoko dat.

"Mislim da će biti problema konkretno u vezi s tim dijelom koji se odnosi na članove porodice. Moje mišljenje je da je to široko dato i mislim da će se kroz proceduru morati suziti i smanjiti", rekao je Radeta.

Prema podacima Komisije za utvrđivanje sukoba interesa RS, od četiri slučaja sukoba interesa u 2018. godini dva slučaja su riješena, a prema mišljenju stručnjaka, u narednom periodu bi moglo biti problema upravo u vezi s dijelom koji se odnosi na članove porodice.

Kako navode, u toku 2018. godine u okviru ova četiri slučaja utvrđenih sukoba interesa povreda se odnosila i na član 3. Zakona o sprečavanju sukoba interesa, koji se odnosi na to da su se izabrani predstavnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici, u obavljanju javne funkcije, dužni ponašati savjesno i odgovorno, zakonito, nepristrasno i časno, pridržavati se principa odgovornosti, poštenja, savjesnosti, otvorenosti i vjerodostojnosti, te pridržavati se etike poziva i funkcije koju obavljaju.

Kako je ranije rekla Obrenka Slijepčević, predsjednica Komisije za utvrđivanje sukoba interesa RS, sve ono što je bilo nejasno u starom zakonu, u novom je precizirano, a novim zakonom trebalo bi da budu otklonjeni i pojedini apsurdi, kao što je, recimo, da direktor može glasati sam za sebe prilikom izbora.

Tada je navedeno da je jedna od najznačajnijih novina mogla biti ta da ista osoba ne može primati platu ili naknadu iz budžeta RS po dva osnova.

Kada je u pitanju sprečavanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, i Strategija borbe protiv korupcije u Republici Srpskoj od 2018. do 2022. godine kao jedan od strateških prioriteta definisala je upravo sprečavanje sukoba interesa.

Stručnjaci su i ranije upozoravali da postojeći zakonski okviri kada je u pitanju sukob interesa nisu dobri, te da njima određeni aspekti nisu precizno definisani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije