BiH

Probosanski blok u RS ostaje razjedinjen

Probosanski blok u RS ostaje razjedinjen
Foto: N.N. | Probosanski blok u RS ostaje razjedinjen

BANJALUKA, SARAJEVO - Male su, gotovo nikakve šanse da na općim izborima u oktobru probosanske stranke u Republici Srpskoj nastupe jedinstveno, u velikom bloku, i tako pokušaju da osvoje što više mandata za Narodnu skupštinu RS.

Kako sada stvari stoje, ne postoji gotovo nikakva mogućnost da SDP promijeni svoj stav kada je u pitanju mogućnost zajedničkog nastupa sa SDA, a sličnog stava su još neke političke partije, uključujući i DF, Nezavisni blok (NB), Građanski savez...

Istovremeno, u nevladinoj organizaciji "Odgovor", koju predvodi bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, još kalkuliraju, u nadi da bi do dogovora ipak mogli doći. U protivnom, "Odgovor" će se priključiti bloku koji okupi jače političke snage.

"Nažalost, stvari su zasad takve, iako ohrabruje činjenica da se pokušava razgovarati na temu zajedničkog nastupa. Vjerujem da će se u narednom periodu iskristalisati većina, iako SDP ne želi nikako sa SDA", kaže Duraković. Poručuje kako "Odgovor" ne želi nikome ništa nametati, ali da je primarni interes "da taj blok bude što jači i širi".

U SDP-u su isključivi po pitanju zajedničkog nastupa sa SDA. Hakija Meholjić, član Predsjedništva ove stranke, poručuje kako SDP ne želi sa SDA, HDZ-om, SDS-om i SNSD-om, te da su sve druge stranke prihvatljive.

"SDP neće ni sa Durakovićem, mi pravimo 'proevropski blok' i već je organizovan sastanak po tom pitanju. Svi ostali su pozvani, oni koji to žele u narednih 10, 15 dana trebaju postići dogovor unutar svojih partija, nakon čega treba da potpišemo dokument, deklaraciju", poručuje Meholjić.

Sličnog stava su i u Nezavisnom bloku, iz kojeg navode kako je SDA "nakon prošlih izbora trebala misliti o državi, a ne interesima pojedinaca koji su upropastili politički projekat 'Domovina'".

"Dugo vremena se vode razgovori o zajedničkom nastupu u RS, održali smo niz sastanaka. Nezavisni blok je obavio niz pojedinačnih sastanaka, jer mislimo da je neophodno političko ukrupnjavanje u RS kako bismo se suprotstavili svim režimima u našoj zemlji. Nastavit ćemo sa započetim sastancima i sigurno stvoriti preduslove za zajednički nastup", poručuje Sadik Ahmetović, jedan od čelnika Nezavisnog bloka.

S druge strane, Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA, zadužen za pregovore u RS, naglašava da je ova stranka uvijek bila opredijeljena da se u RS formira što je moguće širi probosanski blok, zbog dobijanja što više poslanika u Narodnoj skupštini RS.

"Mi smo uvijek bili otvoreni za sve stranke, nikada nismo stavljali ultimatume. SDP, nažalost, nikada nije htio da uđe u ovaj blok i zato su nakon izbora 2014. ostali neparlamentarna stranka u RS. I ovoga puta SDA će otvoriti razgovore sa svim probosanskim strankama, s ciljem uspostavljanja platforme i potpisivanja programa za zajednički nastup", ističe Osmanović.

Kako nam je potvrdio, SDA je već započela razgovore s ostalim partijama, ali oni su zasad zatvorenog karaktera i nisu za javnost.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije