BiH

Proceduralna greška ukinula oslobađajuću presudu Oriću

Proceduralna greška ukinula oslobađajuću presudu Oriću
Foto: Arhiva | Proceduralna greška ukinula oslobađajuću presudu Oriću

SARAJEVO - Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je odluku kojom ukida oslobađajuću presudu Naseru Oriću, ratnom komandantu Armije RBiH u Srebrenici.

Izvor blizak Sudu BiH "Nezavisnim" je rekao da se u ovom slučaju najvjerovatnije radi o proceduralnim, a ne suštinskim greškama u postupku, te da ne očekuje da bi Orić ikada mogao završiti u zatvoru.

"Odluka da Orić bude oslobođen donesena je davno na političkom nivou, a bojim se da neko Sud BiH koristi da na pravosuđe svali krivicu za ono što je davno već odlučeno na nekom drugom mjestu", zaključio je izvor.

Iz izvora bliskih pravosuđu BiH Srna saznaje da je uvažena žalba tužioca Miroslava Janjića u predmetu "Naser Orić" u vezi s neusklađenošću javno objavljene i napisane presude.

U Sudu BiH su nam nezvanično potvrdili ovu odluku, ali su rekli da će nam poslati detaljniji odgovor putem e-maila, koji nam do zaključenja ovog teksta nije stigao.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina RS, kaže da ukidanje oslobađajuće presude i vraćanje predmeta na ponovni postupak predstavlja znak ohrabrenja i nade za porodice 2.428 srpskih žrtava u Podrinju, za koje kaže da je Orić ili direktno odgovoran, ili da su ih počinile jedinice koje su bile pod njegovom kontrolom.

"Jako je važno da porodice stradalih dobiju kakvu-takvu satisfakciju, jer samo na temelju pravde i osude krivih za ratne zločine možemo da sjednemo svi zajedno i razgovaramo o budućnosti i pomirenju", kaže Kojić.

Tvrdi da još od političke odluke osnivanja Suda i Tužilaštva BiH postoji problem selektivnog suđenja, po kojem se, kako tvrdi, tamo gdje ima činjenica i dokaza Bošnjaci oslobađaju, a gdje nema činjenica i dokaza Srbi se presuđuju.

"Takvo pravosuđe predstavlja sprovođenje bošnjačkih politika s jasnim ciljem da se kroz ovakve presude dovede u pitanje postojanje Republike Srpske", kazao je on.

Prema njegovom mišljenju, potrebna je ozbiljna debata o budućnosti pravosuđa BiH i nalaženje sistemskih mjera da svi koji su odgovorni za ratne zločine budu privedeni pravdi. Dodao je da je Haški tribunal napravio "neoprostive greške" u predmetima ratnih zločina nad Srbima u Podrinju, jer je skinuo odgovornost s Orića i njegovih komandanata.

"Orić je imao lično učešće ili posredstvom jedinica kojima je komandovao. Svi dokazi potvrđuju da taj čovjek zaslužuje dugotrajnu kaznu zatvora. Monstruozni zločini su zadokumentovani video-zapisima i fotografijama, svjedočanstvima preživjelih i dokumentacijom beogradskog patologa dr Zorana Stankovića, koji je izvršio obdukciju većine srpskih žrtava na tom prostoru", ističe Kojić.

"Odluka daje nadu da će pravosuđe u BiH ravnopravno tretirati sve zločine koji su počinjeni. Napokon jedna ohrabrujuća presuda Suda BiH", rekao je Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Dodao je da predstavnicima porodica žrtava, posebno iz Podrinja, preostaje da se nadaju da će u obnovljenom ili nastavljenom procesu protiv Orića taj djelić optužnice biti pravilno presuđen i da će Orić završiti u zatvoru.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić očekuje da će u ponovljenom suđenju Oriću biti utvrđena istina i donesena adekvatna pravedna presuda, kojom će biti sankcionisani počinioci zločina te zadovoljene porodice žrtava, dok Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša Srpske, kaže da je jedini način da u BiH budu mir i stabilnost da Tužilaštvo i Sud BiH osude sve koji su počinili ratne zločine nad Srbima, uključujući Orića, Atifa Dudakovića i druge.

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata RS Božica Živković-Rajilić uvjerena je da Sud BiH neće podleći ničijim pritiscima, da će prihvatiti dokaze i donijeti osuđujuću presudu Oriću.

Podsjećanja radi, Sud BiH izrekao je 9. oktobra prošle godine oslobađajuću prvostepenu presudu Oriću i pripadniku Armije RBiH Sabahudinu Muhiću, kojima se sudilo po optužbi za zločin protiv srpskih ratnih zarobljenika u Bratuncu i Srebrenici 1992. godine, odnosno za zločine u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije