BiH

Pročitajte imena smijenjenih ambasadora

Pročitajte imena smijenjenih ambasadora
Foto: N.N. | Pročitajte imena smijenjenih ambasadora

​SARAJEVO - Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici opozvalo sa dužnosti 21 ambasadora Bosne i Hercegovine, te po tri konzula i šefa stalnih misija BiH u svijetu.

Tako se iz srpskog korpusa vraćaju Lepa Babić (Bugarska), Zoran Milićević (Češka), Vinko Radovanović (Crna Gora), Duško Stojanović (Egipat), Branko Dokić (Grčka) te Jelena Rajaković (Izrael).

Opozvani su i ambasadori Borislav Marić (Japan), Srđan Lalić (Kanada), Aleksandar Dragičević (Rumunija), Slavko Vučurević (Slovenija) i Lazar Mirkić (Srbija). Odlukom Predsjedništva BiH, na listi opozvanih ambasadora našli su se i Anđelko Grahovac (Švajcarska), šef Stalne misije BiH pri Savjetu Evrope u Strazburu Predrag Grgić, šef Misije BiH pri OEBS-u i Kancelarije UN-a u Beču Jugoslav Jovičić te generalni konzul u Istanbulu Igor Babić, kao i počasni konzul BiH u Tel Avivu u Izraelu Aleksandar Nikolić.

Iako je nedavno Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, najavio da će s funkcije otići i konzul u Frankfurtu Lucijano Kaluža,danas nije donesena odluku da on bude povučeni. Pored ovoga, iz srpske kvote treba da se imenuje i ambasador u Makedoniji, čiji je mandat istekao 31. oktobra.

Iz hrvatske kvote povučeni su Lidija Topić-Bouwen (Belgija), Renata Paskalj (Hrvatska), Darko Zelenika (Italija), Tomislav Leko (Mađarska) te Ankica Gudeljević (Njemačka). U BiH treba da se vrate i dojučerašnji ambasadori Ivan Dunđer (Poljska), Vesna Ćužić (Švedska), Valentina Marinčić (Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske), te Josip Gelo (ambasador pri Svetoj stolici).

Sa dužnosti su opozvani i šef Stalne misije BiH pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku Ivica Dronjić i generalni konzul BiH u Milanu u Italiji Ružica Udovičić. Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da su na vanrednoj sjednici Predsjedništva postigli saglasnost i smijenili sve ambasadore iz srpskog i hrvatskog korpusa.

"U narednom periodu biće imenovani novi ambasadori. Ne znam koliko će za to trebati vremena, ali smo se dogovorili da u vezi s tim neće biti problema, odnosno da niko neće kočiti taj proces", rekao je Dodik.

Iz HDZ BiH saopštili su da je "čin smjene veleposlanika izraz političkog revanšizma i nepoznavanja osnova diplomatske prakse, čime je ugled Bosne i Hercegovine u svijetu po tko zna koji put nepovratno narušen".

Podsjetimo, Dodik i Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, odlučili su nedavno da iz diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH povuku 16 srpskih ambasadora i konzula.

Kako je tada dogovoreno, odmah nakon povlačenja otpočeće procedura imenovanja novih ljudi, ali za razliku od prethodnih godina, ovog puta imenovanja ambasadora odvijaće se na način da predsjednik Republike Srpske srpskom članu Predsjedništva BiH dostavi prijedloge za imenovanje, kako i nalaže Ustav Republike Srpske.

"Jako je važno da ovako jedan važan proces vratimo u okvire ustavnih procedura i da odaberemo one ljudi koji će znati kako se izražavaju interesi Republike Srpske, a da pri tome ne nanose štetu bilo kome drugom", rekla je tada Cvijanovićeva.

Inače, odluke o povlačenju i imenovanju ambasadora i konzula donose se konsenzusom u Predsjedništvu BiH, ali je uspostavljena praksa da se članovi Predsjedništva BiH jedni drugima ne miješaju u taj posao, odnosno da je svaki član Predsjedništva slobodan da imenuje ambasadore iz kvote naroda kojem pripada i tu ne bi trebalo da bude nikakvih problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije