BiH

Prodanović: Mala vjerovatnoća da će biti usvojene izmjene Izbornog zakona

Prodanović: Mala vjerovatnoća da će biti usvojene izmjene Izbornog zakona
Prodanović: Mala vjerovatnoća da će biti usvojene izmjene Izbornog zakona

SARAJEVO - Član Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH Lazar Prodanović sumnja da će za naredne opšte izbore 2018. godine biti usvojene izmjene Izbornog zakona BiH kad je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH i delegata u Dom naroda parlamenta Federacije BiH (FBiH).

On je izjavio Srni da je mala vjerovatnoća za to, jer za prijedlog Hrvatskog narodnog sabora (HNS) ne postoji dovoljno političke volje među političkim partnerima u FBiH. 

Prodanović je rekao da Interresorna radna grupa nije dobila prijedlog HNS-a koji se odnosi na izmjene Izbornog zakona BiH, dodavši da smatra da bi mu trebalo dati podršku, prije svega, kada je riječ o implementaciji odluke Ustavnog suda BiH koja se odnosi na apelaciju Bože Ljubića. 

"Mislim da bi to bilo značajno zbog konstituisanja Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH koji je nekoliko mandata nepopunjen. To nam je poseban interes, s tim što razumijemo da bi bilo neophodno pristupiti izmjenama Ustava FBiH", ističe Prodanović. 

On smatra racionalnim pristup, odnosno prijedlog HNS-a o izboru hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, jer bi on stvorio relaksaciju za lakšu implementaciju odluke Evropskog suda za ljudska prava kad je riječ o načinu izbora članova Predsjedništva BiH. 

Naglašavajući da je o ovom pitanju stav političkih predstavnika Republike Srpske od ranije poznat, Prodanović je ocijenio da prijedlog HNS-a nije uperen protiv bilo koga. 

On je mišljenja da bi bilo od interesa i izuzetnog značaja da Interresorna radna grupa dođe do poboljšanja kvaliteta biračkih odbora kroz način njihovog izbora. 

"Tu mislim na sastav biračkih odbora. Potpunu haotičnost stvara da svaki politički subjekt, uključujući i nezavisne kandidate, kandiduje isti broj članova biračkih odbora. Mislim da se trguje sa mjestima u biračkim odborima", naglasio je Prodanović. 

On tvrdi da bi bilo pravično da se 50 odsto biračkih mjesta raspoređuje na sve političke subjekte koji participiraju u zakonodavnoj vlasti na tom nivou, a preostalih 50 odsto svi ostali politički subjekti. 

"Bilo bi dobro da svi nezavisni kandidati kao jedan politički subjekt mogu da kandiduju jednog člana biračkog odbora", ističe Prodanović. 

Prema njegovom mišljenju, bilo bi važno da na bolji način bude riješeno brojanje preferencijalnih glasova kako bi bile eliminisane zloupotrebe da u ime građana glasačko pravo preuzimaju članovi biračkih odbora. 

"Tu, prije svega, mislim na mogućnost skeniranja glasačkih listića", pojasnio je Prodanović. 

Najavljujući da će početkom jula biti održana sjednica Interresorne radne grupe van Sarajeva, on je ponovio da je atmosfera takva da su mala očekivanja da će doći do značajnijih poboljšanja izbornog zakonodavstva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije