BiH

Prodanović: Podržaćemo smjenu Savjeta ministara

Prodanović: Podržaćemo smjenu Savjeta ministara
Foto: Ilustracija | Prodanović: Podržaćemo smjenu Savjeta ministara

SARAJEVO - Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH smatra da bi bilo logično i moralno da Savjet ministara BiH podnese ostavku, jer nema podršku ni sopstvene većine od koje je konstitusan.

On je naglasio da SNSD nije zainteresovan za učešće u ovakvom Vijeću ministara, te dodao da stranka smatra da je najbitnije jačanje pozicije Republike Srpske u skladu sa ustavima i RS i BiH.

Prema njegovim riječima, od početka je bila neprirodna parlamentarna većina koja je stvorena i koja je izabrala izvršnu vlast, što se i pokazalo, jer njihovo djelovanje nije napravilo nikakav korak naprijed u BiH, kako u ekonomskom smislu, tako ni u približavanju EU.

"Moj utisak je da Savjet ministara ne podržavaju ni oni koji su ga kandidovali, a čak nema podršku ni u sopstvenim političkim partijama, zbog pozicioniranja različitih struktura unutar njih", kazao je Prodanović novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, ako bude pokrenuta inicijativa o smjeni Vijeća ministara, SNSD će ga podržati, jer je ovakav način funkcionisanja izvršne vlasti u BiH nemoguć i nanosi ogromnu štetu zemlji, odnosno usporio je put BiH ka EU.

On je podsjetio na pismo koje je Vijeću ministara uputio Evropski komesar za proširenje Johanes Han, da je „dosta priče bh. predstavnika zakonodavne i  izvršne vlasti, bez praktičnog dijela“.

"Nažalost, nismo dobili odgovor i o tome, a vješto se izbjegavala priča i da je sporazum o Transportnoj zajednici nemoguć bez donošenja zakona o akcizama", istakao je Prodanović.

Prema njegovim riječima, BiH je u svakom smislu nestabilna zemlja -  ekonomski, jer zavisimo od kredita i pomoći, a i politički, jer se priča ono što se misli da drugi žele da čuju.

"Politička stabilnost je preduslov za funkcionisanje i zakonodavne i izvršne vlasti i u tom smislu partneri koji formiraju većinu, morali bi jasno reći građanima BiH šta žele - vlat i privilegije grupi pojedinaca ili odgovorno djelovanje na javnim pozicijama, u interesu svih", istakao je Pandurević.

Komentarišući smjenu Nikole Špirića sa pozicije i člana i predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, Prodanović je rekao da je očito da je interes sadašnje većine da potpuno eliminiše uticaj opozicije nad radom OBA-e.

Prema njegovim riječima, ova agencija bi trebalo da radi u skladu sa zakonom i bude u iteresu svih građana BiH, ali i da bude van dometa bilo kakvih političkih moćnika.

Prodanović je istakao da SNSD-u, kao najjačoj opozicionoj političkoj partiji u BiH, pripada pozicija predsjedavajućeg ove komisije, te dodao da se ovom smjenom pokazalo da poslovnik ovog doma ima nedostatke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije