BiH

Prodanović: Uskoro zahtjev za smjenu Šarovića

Prodanović: Uskoro zahtjev za smjenu Šarovića
Prodanović: Uskoro zahtjev za smjenu Šarovića

ISTOČNO SARAJEVO - Klub SNSD-a uputiće narednih dana zahtjev Kolegijumu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da se na sjednici ovog doma glasa o smjeni ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, izjavio je Lazar Prodanović, delegat SNSD-a u Predstavničkom domu.

"Pošto smo već dobili prijedlog dnevnog reda za sjednicu Predstavničkog doma, zakazanu za 19. septembar, Prošireni kolegijum će donijeti odluku o eventualnom skidanju neke od uvrštenih tačaka ili dodavanju novih tačaka. U zavisnosti od toga kako se Kolegijum bude odredio biće poznato da li će se i ova tačka naći na dnevnom redu te sjednice", objasnio je Prodanović.

Prema njegovim riječima, ukoliko ova tačka ne bude na dnevnom redu sjednice zakazane za 19. septembar, mora biti razmatrana najkasnije 30 dana od dana podnošenja zahtjeva.

"To podrazumijeva i upućivanje zahtjeva predsjedavajućem Savjeta ministara BiH. Međutim, zahtjev je moguće razmatrati na Predstavničkom domu i bez mišljenja Savjeta ministara BiH ukoliko ono ne stigne u predviđenom roku", istakao je Prodanović.

On nije mogao da kaže da li će se zahtjev za smjenu odnositi i na ostala dva član Savjeta ministara BiH iz SDS-a - zamjenika ministra odbrane Mirka Okolića i zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice Radmilu Mitrović.

"To će zavisiti od zahtjeva predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i Izvršnog odbora stranke. Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu postupiće u skladu sa tim zahtjevima", rekao je Prodanović.

Prema njegovom mišljenju, bilo bi logično da nakon izjave predsjednika SDS-a Mladena Bosića o raskidu koalicije kadrovi SDS-a podnesu ostavke na funkcije koje obavljaju u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je 5. septembra da će ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović biti smijenjen na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na inicijativu ove stranke.

On je tada ocijenio da "SDS pokušava da na nivou BiH ostvari samo svoje stranačke interese i da kalkuliše sa bazičnim stavovima Republike Srpske u razgovorima sa stranim predstavnicima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije