BiH

Produžiti rok za sprovođenje revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina

Produžiti rok za sprovođenje revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina
Foto: Ustupljena fotografija | Produžiti rok za sprovođenje revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina

SARAJEVO - Savjet ministara BiH prihvatio je danas prijedlog da sprovođenje Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina bude podužen do kraja 2025. godine.

Riječ je o prijedlogu Nadzornog tijela za praćenje sprovođenja Revidirane strategije.

Savjet ministara usvojio je informaciju Ministarstva pravde o zaključku Nadzornog tijela u kojoj se navodi da dosadašnja dinamika rješavanja predmeta ratnih zločina i broj preostalih neriješenih predmeta pred pravosuđem BiH ukazuju na nemogućnost njihovog rješavanja u utvrđenom roku do kraja ove godine.

Osim toga, podsjeća se da je mandat Nadzornog tijela počeo dvije i po godine nakon usvajanja revidiranog strateškog dokumenta, odnosno u godini isteka roka važenja Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Ministarstvo pravde treba da pripremi i dostavi Savjetu ministara odgovarajuću odluku za produženje roka sprovođenja Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina do kraja 2025. godine.

Savjet ministara je usvojio i uputiće Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini BiH informaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o sprovođenjeu bilateralnih sporazuma o unapređenju i zaštiti investicija koje je zaključila BiH, prenosi Srna.

U ovoj informaciji se navodi da je BiH zaključila 41 sporazum o unapređenju i zaštiti investicija i svi su stupili na snagu, od kojih se 38 odnosi na unapređenje i zaštitu investicija, dok su tri sporazuma preuzeta na unilateralnoj osnovi i ne sadrže sve elemente sporazuma o zaštiti investicija.

BiH je gotovo dvije trećine svih sporazuma zaključila od 1996. do 2001. godine, a najveći broj država su članice EU ili bivše Jugoslavije.

Informacija daje pregled zaključenih sporazuma, analizira njihovo sprovođenje fokusirajući se na ostvarene rezultate, te donosi preporuke i prijedloge za unapređenje stanja u ovoj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije