BiH

Pratite nas na Google news

Pronađen original Dejtonskog sporazuma, uhapšeno jedno lice

Pronađen original Dejtonskog sporazuma, uhapšeno jedno lice
Foto: Arhiva | Pronađen original Dejtonskog sporazuma, uhapšeno jedno lice
N.N.

PALE - Pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske lišili su slobode, u Palama, lice sa inicijalima K.Ž, nakon što su pretresli njegov stambeni objekat i pronašli originalnu verziju Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku.

Ovo je za RTRS potvrdio Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet. Osumnjičeni je uhapšen radi postojanja mogućnosti trgovine uticajem i zloupotrebe.

BN televizija je objavila da je uhapšen Željko Kuntoš, nekadašnji član obezbjeđenja bivšeg predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Dragana Kalinića. Kuntoš je, naime, bio Kalinićev vozač.

Podsjetimo, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija nema original Dejtonskog sporazuma.

"Svi se prave blesavi kad ih pitam, a nezamislivo je da Srbija nema sačuvan primerak Dejtonskog sporazuma. Nema ni tog papira, oni su sve opljačkali. Kad su hapsili Slobu, ništa nije ostalo", rekao je Dačić u avgustu za "Telegraf"

Drugoj originalnoj verziji, onoj u Sarajevu, gubi se svaki trag, još otkako je avionom iz Pariza 1995. godine sletjela na sarajevski aerodrom. Originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma nikada zvanično nije dostavljen Predsjedništvu BiH, Ministarstvu spoljnih poslova BiH, niti se zna gdje je sačuvan.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije