BiH

Pronađen original Dejtonskog sporazuma, uhapšeno jedno lice

Pronađen original Dejtonskog sporazuma, uhapšeno jedno lice
Foto: Arhiva | Pronađen original Dejtonskog sporazuma, uhapšeno jedno lice

PALE - Pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske lišili su slobode, u Palama, lice sa inicijalima K.Ž, nakon što su pretresli njegov stambeni objekat i pronašli originalnu verziju Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku.

Ovo je za RTRS potvrdio Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet. Osumnjičeni je uhapšen radi postojanja mogućnosti trgovine uticajem i zloupotrebe.

BN televizija je objavila da je uhapšen Željko Kuntoš, nekadašnji član obezbjeđenja bivšeg predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Dragana Kalinića. Kuntoš je, naime, bio Kalinićev vozač.

Podsjetimo, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija nema original Dejtonskog sporazuma.

"Svi se prave blesavi kad ih pitam, a nezamislivo je da Srbija nema sačuvan primerak Dejtonskog sporazuma. Nema ni tog papira, oni su sve opljačkali. Kad su hapsili Slobu, ništa nije ostalo", rekao je Dačić u avgustu za "Telegraf"

Drugoj originalnoj verziji, onoj u Sarajevu, gubi se svaki trag, još otkako je avionom iz Pariza 1995. godine sletjela na sarajevski aerodrom. Originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma nikada zvanično nije dostavljen Predsjedništvu BiH, Ministarstvu spoljnih poslova BiH, niti se zna gdje je sačuvan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije