BiH

"Prosvjeta" pozdravila odluku Ustavnog suda o konstitutivnosti Srba u FBiH

"Prosvjeta" pozdravila odluku Ustavnog suda o konstitutivnosti Srba u FBiH
Foto: Ilustracija | "Prosvjeta" pozdravila odluku Ustavnog suda o konstitutivnosti Srba u FBiH

SARAJEVO - Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" pozdravilo je odluku Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti Srba u tri kantona nazivajući to važnim korakom za uspostavljanje pune ravnopravnosti Srba na teritoriji Federacije BiH.

Izrazili su zadovoljstvo što je nakon četvrt vijeka položaj Srba u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Posavskom kantonu doveden u ravnopravan položaj sa ostalim građanima i narodima u Federaciji BiH.

U saopštenju su podsjetili da prema popisu stanovništva iz 1991. godine Srba u FBiH je bilo 478.122, a sada je ostalo samo 56.550 ljudi te su naveli da je iseljeno skoro 90 odsto srpskog stanovništva iz Federacije BiH zbog čega smatraju da se mora učiniti sve da se zaštite prava preostalih Srba u FBiH.

Pozdravili su inicijativu ambasadora Draška Aćimovića da se organizuje konferencija o temi "Srbi u Federaciji BiH - danas" na kojem bi predstavnici Srba sa cijele teritorije FBiH trebalo da daju daljnji doprinos u institucionalnom rješavanju postojećih problema srpskog naroda u FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije