BiH

Protić: Skupštinskim zaključcima o Srebrenici do potpune istine

Protić: Skupštinskim zaključcima o Srebrenici do potpune istine
Foto: N.N. | Protić: Skupštinskim zaključcima o Srebrenici do potpune istine

BANJALUKA - Predsjednik Izvršnog odbora Glavnog odbora Socijalističke partije (SP) Slobodan Protić izjavio je danas da nije iznenađen najavom Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske da će pokrenuti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na skupštinske zaključke o Srebrenici, ali da ne vidi razlog za tako nešto jer je cilj da se dođe do potpune istine.

"Dio istine moraju biti ne samo stradanja Bošnjaka, nego i Srba na području Srebrenice u posljednjem ratnom sukobu. Bez potpune istine u BiH imaćemo svakodnevnu manipulaciju žrtvama i selektivan pristup ratnim dešavanjima", rekao je Protić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je ponovio da su zaključci Narodne skupštine Republike Srpske o Srebrenici jedini put kojim se u BiH može doći do pomirenja.

"Ne znam kome smeta istina o Srebrenici. Srpski narod ima najviše interesa da se dođe do istine o Srebrenici i sigurno je da nam ne trebaju nametnute istine i tumačenja", istakao je Protić i ponovio da niko u Skupštini nije negirao zločine počinjene u Srebrenici, nego da je sjednica sazvana zbog spiska od 22.000 ljudi koji je predat njemačkom tužiocu.

Komentarišući sastanak predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića sa kancelarom Njemačke Angelom Merkel, Protić je upitao na osnovu kojih odluka je iznosio stavove Savjeta ministara o evroatlantskim integracijama.

"Osnova dilema jeste da li je iznosio stav Savjeta minista ili lični. Nemamo problem ako je iznosio lični stav, ali je problem ako je iznosio zvanični. Predstavnici Republike Srpske u Savjetu ministara moraju pokrenuti ovo pitanje, jer u Srpskoj imamo usvojenu Deklaraciju o vojnoj neutralnosti, a Zvizdić je govorio o evroatlantskim integracijama", istakao je Protić.

Govoreći o predstojećim opštim izborima u BiH, koji su zakazani za 7. oktobar, Protić je istakao da je SP u potpunosti spremna i da očekuje pobjedu koalicije SNSD-DNS-SP i njihovih kandidata za pojedinačne funkcije.

Funkcioner SP-a Predrag Gluhaković rekao je da je u Republici Srpskoj rađena analiza koja se odnosila na kontrolu tečnih naftnih goriva na benzinskim pumpama.

Gluhaković, koji je ministar trgovine i turizma Republike Srpske, naglasio je da će uskoro biti objavljeni rezultati kontrole i da će, u saradnji sa Vladom i Inspektoratom Srbije, biti markirana tečna naftna goriva i sačinjena zakonska rješenja, s ciljem poboljšanja njihovog kvaliteta.

Na pitanje da li zna da je ugovor o prodaji Robne kuće "Boska" u sefu jedne od banjalučkih banaka, Gluhaković je rekao da ne zna, ali da bi mu bilo drago da ovo pitanje bude riješeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije