BiH

Provjera ratnih sudija i tužilaca otvara "Pandorinu kutiju"

Provjera ratnih sudija i tužilaca otvara "Pandorinu kutiju"
Foto: N.N. | Provjera ratnih sudija i tužilaca otvara "Pandorinu kutiju"

SARAJEVO, BANJALUKA - Informacija Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica RS o devet ratnih sudija i šest tužilaca koji su i danas na funkcijama biće dostavljena Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS BiH na prioritetno postupanje.

Ovo je danas odlučio Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH nakon što je razmatrao ovu informaciju u kojoj se, između ostalog, navodi ratna prošlost sudija i tužilaca koji i danas dijele pravdu u BiH, i to na predmetima ratnih zločina.

Takođe, VSTS je usvojio i zaključak da informacija zajedno sa prilozima bude dostavljena Tužilaštvu BiH te da od te institucije budu zatraženi i podaci da li se protiv bilo kojeg sudije ili tužioca vodi istraga, odnosno krivični postupak.

Zaključeno je i da se zatraže podaci o licima optuženim za ratne zločine i njihovoj nacionalnosti kao i da se od sudova u BiH zatraže podaci o nacionalnosti lica pravosnažno oslobođenih i osuđenih za ratne zločine i visini kazne. Zanimljivo je da je prošao i zaključak kojim se od Ministarstva pravde BiH, Savjeta ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH traži dopuna člana Zakona o VSTS-u u smislu uvođenja mogućnosti za razrješenje sudije ili tužioca bez sprovedenog disciplinskog postupka. 

Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a, rekao je da će zahtjev sudovima i tužilaštvima otići već danas.

"Podaci o nacionalnosti se moraju ručno raditi jer ne postoji automatizovana baza podataka, pa će za taj dio posla biti potrebno duže vremena", rekao je Tegeltija, koji je ranije rekao da, ukoliko je samo 10 ili 20 odsto onoga što se nalazi u informaciji o ratnim sudijama i tužiocima tačno, pravosuđe ima ogroman problem.

Ružica Jukić, potpredsjednik VSTS-a, smatra da će se usvojenim zaključcima na neki način izvršiti revizija informacije dostavljene od Centra, a koja se odnosi na "ljude izabrane u nekom drugom sazivu".

Zaključci VSTS-a naišli su na odobravanje žrtava rata iz RS koji očekuju da se oni realizuju te da se radi o prvom koraku kako bi se stanje u pravosuđu makar malo promijenilo.

"Republički centar otvorio je 'Pandorinu kutiju' o radu pravosuđa i na najbolji mogući način - argumentima, činjenicama i dokazima pokazao kako radi pravosuđe u BiH", rekao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica RS, dodajući da očekuje da nakon što budu razriješeni sudije i tužioci koji se navode u informaciji dođe do ponavljanja postupaka u svim tim predmetima.

I Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša RS, očekuje da će sudije i tužioci koji su prijavljeni biti razriješeni dužnosti, dodajući da ovo udruženje posjeduje originalnu dokumentaciju o suđenju Srbima tokom rata u BiH, koju je registrovao i Međunarodni komitet Crvenog krsta.

Za razliku od Dukića i Kojića, Duško Miletić, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije RS, kaže da ne očekuje ništa od usvojenih zaključaka VSTS-a.

"O kakvom se Sudu i Tužilaštvu radi, najbolje pokazuje činjenica da 20 godina nakon rata neko otkrije i nadležnom organu dostavi imena sudija i tužilaca koji po nikakvim moralnim i pravnim mjerilima ne bi mogli da obavljaju taj posao", rekao je Miletić.

Udruženje sudija Suda BiH osudilo je zaključke VSTS-a ističući da je time učinjena "neotklonjiva šteta sudijama" te unijeta nesigurnost među nosioce pravosudnih funkcija.

U Sudu BiH održana je i sjednica Krivičnog odjeljenja, a pismo u kojem je zatražena reakcija napisao je sudija Branko Perić. U pismu, između ostalog, navedeno je da je raspravom na sjednici VSTS-a nanesena šteta sudijama i narušen ugled svih.

"Ovim skandalom definitivno je uništeno povjerenje građana u pravdu i pravosudne institucije. Na ovakvu uvredu institucije koja bi trebala da štiti ugled sudija i pravosudnog sistema treba hitno reagovati. Ako to ne učinimo mi, nema ko drugi", napisao je Perić u svom pismu.

Podsjećanja radi, informacijom su prijavljene sudije Davorin Jukić, Šaban Maksumić, Mirsada Strika, Mira Smajlović, Hilmo Vučinić, Redžip Begić, Mirza Jusufović, Halil Lagumdžija i Džemila Begović kao i tužioci Dževat Muratbegović, Remzija Smailagić, Miroslav Marković, Ibro Bulić, Seid Marušić i Sena Uzunović.

Sudije nisu dužne da objašnjavaju presudu

Sudije su nezavisne u postupanju i donošenju odluka te sude i presuđuju na osnovu Ustava i zakona. Oni su slobodni u zastupanju svog shvatanja, utvrđivanju činjenica i primjeni prava i nisu dužni da ikome objašnjavaju svoja pravna shvatanja i utvrđeno činjenično stanje, izuzev u obrazloženju odluke.

Ovo je navedeno u saopštenju VSTS povodom reakcija predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti RS i Srbije na prvostepenu presudu Suda BiH u postupku protiv Nasera Orića, ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici. U saopštenju naglašavaju da ishod sudskih postupaka sudije ne mogu i ne smiju prilagođavati očekivanjima i shvatanjima zakonodavne i izvršne vlasti te da pozivi na ukidanje Suda BiH i Tužilaštva BiH i poziv srpskim sudijama da napuste te institucije predstavljaju pritisak na pravosudne institucije.

Odgođeno imenovanje zamjenika glavnog tužioca

VSTS odgodio je imenovanje zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH jer kandidat za ovu poziciju, tužilac Dubravko Čampara, nije došao na zakazani intervju.

Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a, rekao je na sjednici Savjeta da je Čampara odsustvo opravdao službenim putovanjem, te dodao da će zamjenik glavnog tužioca BiH biti imenovan kada svi prijavljeni kandidati budu ispitani.

Izjave

Milan Tegeltija

Podaci o nacionalnosti se moraju ručno raditi jer ne postoji automatizovana baza podataka, pa će za taj dio posla biti potrebno duže vremena.

Ružica Jukić

Zaključcima na neki način izvršiće se revizija informacije dostavljene od Centra, a koja se odnosi na "ljude izabrane u nekom drugom sazivu".

Milorad Kojić

Očekujem da nakon što budu razriješeni sudije i tužioci koji se navode u informaciji dođe do ponavljanja postupaka u svim tim predmetima.

Branislav Dukić

Naše udruženje posjeduje originalnu dokumentaciju o suđenju Srbima tokom rata u BiH, koju je registrovao i Međunarodni komitet Crvenog krsta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije