BiH

Pratite nas na Google news

Prvi put na izborima prozirne glasačke kutije

Prvi put na izborima prozirne glasačke kutije
Foto: N.N. | Prvi put na izborima prozirne glasačke kutije
N.N.

SARAJEVO - Na Opštim izborima u BiH 7. oktobra po prvi put biće korištene transparentne, prozirne glasačke kutije.

Kako je na konferenciji za novinare kazala Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a BiH, za predstojeće izbore osigurano je 10.000 ovakvih kutija, uz oko 60.000 posebnih sigurnosnih pečata.

"Transparentne kutije povećavaju povjerenje u izborni proces. Postojeće kutije su dotrajale, teške vrlo nepraktične za transport. Međutim, morali smo ih koristiti jer u bh. institucijama nije bilo dovoljno razumijevanja za nabavku prozirnih kutija", rekla je Hadžiabdić.

Dodala je da su nove glasačke kutije nabavljene zahvaljujući Misiji OSCE, u saradnji sa ambasadama SAD, Velike Britanije i Kraljevine Norveške.

Današnjoj konferenciji za medije CIK-a prisustvovala je i američki ambasador Morin Kormak.

"Ovo je važna godina za BiH. Građani BiH zaslužuju da imaju povjerenja u izborni proces koji će odražavati njihovu istinsku volju. Na ovaj način posmatrači će moći da vide da niti jedan listić nije ubačen u kutiju prije otvaranja glasačkog mjesta. Istovremeno, glasačke kutije su tek poluprozirne, kako bi se obezbijedila privatnost svakog pojedinca. Ovo je važan, ali ipak samo jedan mali korak u unapređenju izbornog procesa. Dugoročna rješenja zahtijevaju potpunije reforme, što podrazumijeva izmjenu zakonodavstva", rekla je Kormakova.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije